ruska vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo novo telo ne zamenjuje operativnu kontrolu trupa, jer to ostaje zadatak komande grupe „Sever“ kao i Generalštaba.

Rusija je formirala Koordinacioni savet za vojnu bezbednost u pograničnim regionima, a njegovim sastankom je predsedavao ministar odbrane Andrej Belousov, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Po mom nalogu, u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije formiran je Koordinacioni savet za vojnu bezbednost pograničnih teritorija – Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, čiji je cilj povećanje efikasnosti sveobuhvatne podrške trupama koje rešavaju problem pokrivanja državne granice, zaštite teritorije i stanovništva regiona“, rekao je ministar.

Andrej Belousov

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

 

Belousov je naveo da su ključni zadaci saveta efikasno snabdevanje trupa potrebnim naoružanjem i opremom, obezbeđivanje inženjerskog razvoja regionalnih teritorija, vojnomedicinska podrška, pomoć civilnim vlastima u evakuaciji stanovništva, preduzimanje dodatnih mera za obezbeđivanje zaštite civila i infrastrukture od napada bespilotnim letelicama i neprijateljskog granatiranja.

Savet će regulisati i efikasnu međuresornu interakciju i gomilanje trupa u slučaju opasnosti od proboja državne granice.

Ovo novo telo ne zamenjuje operativnu kontrolu trupa, jer to ostaje zadatak komande grupe „Sever“ kao i Generalštaba, rekao je Belousov.

Savet uključuje zamenike ministara odbrane, šefove organa vojne komande i kontrole, predstavnike Generalštaba, načelnike Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti. Sastajaće se najmanje jednom nedeljno.

„Nastojaćemo da probleme rešavamo brzo i bez odlaganja. Očekujem da će informacije sa terena biti dostavljene u okviru savta promptno i istinito“, rekao je Belousov.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading