Cnn u Sudži
Foto: Printscreen/printskrin CNN

Ukrajinske snage su pre desetak dana napale teritoriju Rusije i u tom pohodu, tvrde, zauzeli više od 80 naselja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je pogranični grad Sudža pod njihovom kontrolom, što je najveći ruski grad koji su ukrajinske snage uspele zauzeti.

Sada se u Sudži vide tela koja se raspadaju na ulici i automobili izrešetani mecima. 

Meštani se skrivaju po skloništima

Na kipu Lenjina je razneseno pola lica, a meštani se skrivaju po skloništima. Novinari CNN-a su stigli u Rusiju u pratnji ukrajinske vojske. Na skretanju za Sudžu se nalazio ogroman pravoslavni krst na kom je pisalo "Bože, spasi i zaštiti nas".

Nekoliko metara dalje ležale su olupine dva tenka i još jednog oklopnog vozila. Ulice grada bile su uglavnom prazne, u daljini se čula pucnjava. 

Cnn u Sudži

printskrin CNN

 

 

Ukrajinski vojnik je rekao novinarima da su ruski dronovi, koji su poslednjih nekoliko meseci Ukrajini onemogućavali napredak na frontu, bili previše zauzeti borbama na prvim linijama i da nisu stvarali previše problema tokom osvajanja Sudže.

Međutim, Sudža nije bila sasvim pusta. Na jednoj velikoj zgradi ispred ulaza u podrum stajao je kartonski znak na kom je neko napisao rukom: U podrumu se nalaze miroljubivi ljudi. Nema vojske. 

Ispred zgrade je sedela Ina (68), rekla je da je dole još 60 civila. U podrumu je izgledalo kao u skloništima ukrajinskih gradova, samo se sada sve zbivalo u Rusiji.

"Ovo nije život"

Na ulazu se nalazio Stanislav. 

- Vidite, ovo nije život. Ovo je preživljavanje, a ne život - rekao je on. 

U mraku i vlazi su se nalazili nemoćni, izolovani i zbunjeni meštani.

- Ne znam kako će ovo završiti. Neka dogovore barem primirje da možemo mirno da živimo. Ne trebamo ništa. Koristim štaku, ne mogu da hodam. Jako je teško - kazala je jedna starija žena s perikom i u letnoj haljini. 

U susednoj sobi se nalazila šestočlana porodica, a muškarac je rekao kako su već šest dana bez vesti, ne znaju šta se događa oko njih.

Cnn u Sudži

printskrin CNN

 

 

Nestašica lekova

CNN je na ulici razgovarao s Ninom (74), koju je mučila nestašica lekova. Prodavnice su opustošene, a apoteke zatvorene. Insistira na tome da ne želi da napusti Sudžu.

- Da sam htela, otišla bih. Zašto bih napustila grad u kom sam živela 50 godina? Moja ćerka i majka su ovde na groblju, a sin mi je tu rođen. Živim u svom vlasništvu. Odnosno ne znam gde živim. Ne znam čija je ovo zemlja, ništa mi nije jasno - kazala je Nina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading