Olaf Šolc
Foto: Shutterstock/Foto: Juergen Nowak / Shutterstock.com

"Naravno, treba da podržimo Ukrajinu da bi mogla da se odbrani, da Rusija ne može da pobedi. Ali u isto vreme moramo da razmišljamo o izgledima za mir", rekao je Šolc tokom sastanka sa stanovnicima Bremena, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, svetska zajednica stvara uslove za to - to su sastanci u Kopenhagenu, Džedi, Valeti, Samit mira u Švajcarskoj itd.

Nemački kancelar je napomenuo da on i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dele isto mišljenje da bi na sledećoj konferenciji trebalo da bude i Rusija.

"Ali, ne može se dozvoliti da se posle određenih dogovora ruske trupe pregrupišu i krenu iznova, a da Ukrajinci nemaju snage da podignu zavese. Do mira neće doći samo zato što je prestala isporuka oružja Ukrajini", naglasio je on.

Prema rečima predsednika nemačke vlade, izjave predsednika Rusije Vladimira Putina, koji zahteva od Ukrajine ne samo da se odrekne privremeno okupiranih ruskih teritorija, već i da preda druge, svedoče o njegovim pravim namerama kako bi se otpočeli mirovni pregovori.

"Nije fer. A ovo nepoštenje su svi primetili i pre rata", rekao je Šolc, podsećajući na posetu Moskvi pre početka ruske agresije u punom obimu, tokom koje je sa Putinom razgovarao o mogućem članstvu Ukrajine u NATO-u.

"Rekao sam mu: niko neće da postavlja rakete u Ukrajinu koje mogu da stignu do Moskve. Dakle, Putin je dugo pripremao ovaj rat i nije bio zaokupljen razlozima, samo je želeo osvajanja", naglasio je Šolc i dodao da "dan i noć" razmišlja o tome kako da okonča rat u Ukrajini.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading