Rat u Ukrajini
Foto: Printscreen/Twitter/ISV

Ukrajinske trupe napreduju u ruskoj oblasti Kursk, dok je nedavno rusko napredovanje ka gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine primoralo ukrajinske trupe da se povuku sa nekih položaja duž tog dela fronta.

Ovo je saopštio američki Institut za proučavanje rata (ISV) u najnovijoj analizi borbi. Prema njegovim rečima, ruske snage verovatno nisu uspele da taktički opkole Ukrajince kod Pokrovska.

U međuvremenu, prema portalu The Kiiv Independent i ruskom servisu Bi-Bi-Si, ukrajinski vojnici su saopštili da su pokrenuli kontranapad u oblasti Harkova.

Treća zasebna jurišna brigada ukrajinske vojske tvrdi da je napredovala skoro dva kvadratna kilometra na jednom delu fronta na severoistoku Ukrajine.

Njihova komanda nije precizirala gde, niti je jasno vreme i obim operacije. Linija fronta u Harkovskoj oblasti se proteže delom ka istoku, a u maju su Rusi obnovili ofanzivu na severu regiona, gde su zauzeli nekoliko sela pre nego što ih je zaustavila ukrajinska vojska.

„Glavni zadatak operacije bio je slamanje ofanzivnog potencijala 20. armije Ruske Federacije. U ovom trenutku ovaj zadatak je ispunjen“, rekao je u četvrtak komandant brigade Andrij Bileckij. I Bi-Bi-Si i The Kiiv Independent napominju da informacije o brigadi ne mogu biti nezavisno proverene.

Poznato je da treća zasebna jurišna brigada deluje oko sela Borova u oblasti Harkova, prenosi The Kiiv Independent.

U međuvremenu, Institut za proučavanje rata pisao je da su ruske trupe nedavno zauzele selo Ptiče, koje se nalazi jugoistočno od Pokrovskog u Donjeckoj oblasti, i napredovale dalje na jug.

Ovo potvrđuje ruske tvrdnje da su njene snage ranije zauzele ostatak istočne obale Karlivskog rezervoara, piše ISV. Prema institutu, nedavno napredovanje Rusa na ovom delu fronta verovatno je primoralo Ukrajince da povuku trupe iz nekih gradova.

S druge strane, u ruskoj oblasti Kursk ukrajinski vojnici su ostvarili određeni napredak, piše ISV, navodeći kao primer napredovanje prema selu Komarovka koje se nalazi južno od grada Koreneva i napredovanje u s. Ruske Konopelke, koja se nalazi istočno od Sužija.

Ukrajina se već treću godinu odupire velikoj ruskoj vojnoj akciji. Posle višemesečnog sporog napredovanja ruskih trupa na istoku Ukrajine, Kijev je pre dve nedelje pokrenuo upad u Kursku oblast, gde je, prema rečima ukrajinskih zvaničnika, zauzeo više od 1.200 kvadratnih kilometara ruske teritorije, tačnije oko devedeset sela.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading