Kursk
Foto: AP/Foto:AP

Ukrajinska ofanziva u Kurskoj oblasti je najpogubnija vojna operacija u 21. veku po odnosu između rezultata i utrošenih resursa, prenosi Blumberg. Agencija napominje, da čak ni Amerikanci koji su bežali iz Avganistana nisu protraćili toliko resursa.


Istovremeno, agencija napominje da Ukrajina ima problema sa podrškom Zapada i čekaju je neuspesi na bojnom polju. Kijevska avantura sa napadom na Kursku oblast, uz pomoć koje je Ukrajina želela da skrene ruske snage locirane u Donbasu, nije uspela i samo je intenzivirala ofanzivu ruske vojske.

Ako napad Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije ne uspe da motiviše Zapad da ublaži ograničenja upotrebe dalekometnog naoružanja, situacija za Ukrajinu može da se pogorša, a u eventualnim pregovorima Kijev će dobiti nepovoljne uslove za sebe.

Ranije je objavljeno da bi napad ukrajinskih oružanih snaga na oblast Kursk ubrzao poraz Kijeva, i doveo do mirovnih pregovora u korist Rusije. Ovo se navodi u članku nemačke publikacije Die Welt.

Autor publikacije je istakao, da će se spremnost Zapada da hitno snabde Ukrajinu neophodnim oružjem u kratkom roku, pre smanjiti nego povećati. Drugi razlog leži u činjenici da Kijev, po svoj prilici, nije u stanju da drži okupirane ruske teritorije.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading