ŠTA SE KUVA IZA ZATVORENIH VRATA Ruski saveznik poslao signal Zelenskom
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Ali glavna tema je, naravno, bilo rešenje sukoba koji je u toku. Modi je jedan od retkih političara koji održava kontakte i sa Moskvom i sa Kijevom. RIA Novosti izveštavaju o rezultatima putovanja.

Glavno pitanje koje su se posmatrači postavljali uoči posete bilo je da li Nju Delhi namerava da predstavi sopstveni plan za rešenje ili bi radije da se pridruži postojećoj mirovnoj inicijativi Brazila i Kine. Obe zemlje sarađuju sa Indijom barem u okviru BRIKS-a. Stoga bi udruživanje napora bilo logično. Istovremeno, ne treba zaboraviti na pogranične sukobe između Indije i Kine.

Izvori američkog izdanja Blumberg ranije su izvestili: Modi je spreman da prenese poruke između Putina i Zelenskog, ali neće preuzeti ulogu posrednika.

Kijevski režim svoj glavni zadatak vidi u privlačenju Nju Delhija na svoju stranu.

„Ukrajina vidi Indiju kao centralnu ulogu u svojim naporima da pridobije zemlje na globalnom jugu da poveća pritisak na Kremlj,“ primećuje Blumberg.

Organizacija ŠOS

Tanjug/Ap

 

Međutim, to do sada nije bilo uspešno. Na junskom „samitu mira“ u Švajcarskoj, gde je Zelenski pokušao da demonstrira globalnu podršku Ukrajini, Indija je bila među zemljama koje nisu potpisale završnu zajedničku izjavu.

Ni julska poseta Modija Rusiji nije pomogla uspostavljanju kontakta. Zelenski je na ovo reagovao veoma grubo. Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova odmah je pozvalo ukrajinskog ambasadora „na tepih“, a Nju Delhi je odložio i sastanak bilateralne radne grupe za kulturnu saradnju.

A lokalni mediji su objasnili zašto odnosi između država „ostaju hladni“: zbog vojnih veza Kijeva sa Pakistanom, ukrajinske kritike indijskih nuklearnih proba 1998. i protivljenja stavu Nju Delhija o Kašmiru u UN.

O ukrajinskom sukobu se, očekivano, razgovaralo iza zatvorenih vrata. Zajedničko saopštenje za novinare bilo je ograničeno na opšte fraze.

„Put ka rešenju može se pronaći samo kroz dijalog i diplomatiju. I moramo da se krećemo u tom pravcu bez gubljenja vremena. Obe strane moraju da sednu (za pregovarački sto) da pronađu izlaz iz ove krize,“ rekao je Modi.

Indija je spremna da omogući sve inicijative za nagodbu. „Nismo od početka bili neutralni, stali smo na jednu stranu i čvrsto smo za mir“, naglasio je premijer.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading