nuklearna eksplozija
Foto: Printscreen/YouTube/NOVA RS

U regionu Kursk postoji opasnost od nuklearnog incidenta, izjavio je danas direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posle posete nuklearnoj elektrani Kursk.

-Ovde postoji opasnost od nuklearnog incidenta. Danas mi je rečeno o nekoliko slučajeva napada na teritoriju i na objekte stanice generalno, činjenica da se nekoliko kilometara vode vojne operacije od nuklearne elektrane, što izaziva velike strahove i zabrinutost za bezbednosni režim - rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

Grosi je naglasio da je IAEA širom sveta odgovorna za održavanje režima nuklearne i fizičke bezbednosti nuklearnih objekata.

Iz tog razloga je prihvatio poziv Vladimira Putina i sa članovima svog tima došao u nuklearku Kursk kako bi lično procenio situaciju i zajedno sa ruskim kolegama iznašao neka rešenja.

Grosi je istakao da IAEA može da predloži određen broj koraka i mera za bezbednost nuklearne elektrane u Kursku.

On je dodao da planira da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim sledeće nedelje u Kijevu.

-Sledeće nedelje ću biti u Kijevu, razgovaraću sa predsednikom Zelenskim - rekao je Grosi i dodao da planira da razgovara sa Zelenskim o brojnim pitanjima, uključujući situaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje i prisustvo predstavnika IAEA u Ukrajini.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading