Zaporožje
Foto: Alo/Tanjug

Ukrajina vrši pritisak na osoblje u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Rusiji, uz pretnje da će ubiti članove njihovih porodica ako odbiju da sarađuju sa Kijevom, tvrdi visokopozicionirani ruski diplomata Rodion Mirošnik.

Mnogo porodica je razdvojeno tokom sukoba između Rusije i Ukrajine, a Kijev pokušava to da iskoristi, rekao je u subotu za RIA Novosti Mirošnik, koga je Ministarstvo spoljnih poslova Moskve zadužilo da prikupi dokaze o ratnim zločinima Ukrajine. 

"Bezbednosne agencije Kijeva namerno targetiraju rođake zaposlenih u elektrani, rekao je Mirošnik navodeći da oni žele da izvrše pritisak i isprovociraju ih da izvrše teroristički akt ili prenesu informacije u interesu Ukrajine", tvrdi on.

Bilo je slučajeva u kojima su ljudi "dali otkaz ili menjali posao kako bi izbegli da počine krivično delo", primetio je diplomata.

"Nažalost, nuklearna elektrana Zaporožje nije jedina koja ima takve probleme, jer se na sličan način vrši pritisak na zaposlene u drugim kritičnim objektima u Rusiji", rekao je Mirošnik.

Prema njegovim rečima, ruske bezbednosne agencije su svesne ovih praksi Kijeva i rade na tome da im se suprotstave.

Šef Međunarodne agencije za energetiku (IAEA) Rafael Grosi sledeće nedelje posetiće Zaporošku nuklearnu elektranu. 

Grosi je, podsetimo, 27. avgusta posetio Kursku nuklearku, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, nakon čega je izjavio da je situacija ozbiljna i da "postoji opasnost od nuklearnog incidenta". 

Tada je otkrio i da će sledeće nedelje otputovati u Kijev, gde će se sastati sa Vladimirom Zelenskim, sa kojim će razgovarati o situaciji. 

Ukrajinske snage već duže vreme izvode napade na nuklearne objekte. Meta njihovih napada do sada je pretežno bila Zaporoška nuklearka, inače, najveći nuklearni objekat u Evropi.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading