BELORUSKA VOJSKA NA GRANICAMA UKRAJINE NA NAREĐENJE PUTINA Moskva zahteva od Lukašenka da preduzme SLEDEĆI KORAK
Foto: EPA/SERGEI GAPON / POOL

"Očigledno je to instrukcija iz Moskve da se podigne ulog Belorusije u odnosu na pasivnost članica ODKB-a jer otkad traje ova agresija većina članica, u stvari sve, niti staju uz Rusiju vojno, krše sankcije s vremena na vreme, ali ne daju aktivnu podršku, što znači da je Belorusija ostala sama, uvučena je dakle u nuklearni rizik razmeštanjem nuklearnog taktičkog oružja", rekao je Obradović za Tanjug.

On je podsetio da je 12. januara bila druga vojna vežba nuklearnog oružja, čime je Lukašenko doveo u opasnost celokupnu Belorusiju.

"Da podsetimo, 2021. godine kreće migrantska kriza, koja je neprirodna migrantska ruta. Lukašenko dakle sa Putinom dovlači migrante sa Bliskog istoka, šalje ih na poljsku i litvansku granicu i izaziva veštački hibridni pritisak. To je u vreme kad se odvija vojna vežba Bars 2021. u martu, koja je se kasnije ispostavila kao priprema za invaziju na Ukrajinu", tvrdio je Obradović.

Kako dalje dodaje, od tog trenutka Lukašenko se ponaša tako da ne može da se oceni da li on deluje zato što veruje da sa Rusijom dolazi neki bolji svet ili veruje zato što on više ne kontroliše ni svoju, a ni belorusku sudbinu. 

Belorusija

Foto: Shutterstock

 

"Ne zaboravite i njihov generalštab koji je samoinicijativno povukao trupe u prvoj godini agresiji od ukrajinske granice", rekao je on.

Međutim, tada, kako kaže, Lukašenko leti u Moskvu i odapinje otrovne strelice, pojačava rusku propagandu. 

"I sada ovo sve što se dešava postavlja pitanje da li ima Lukašenko dovoljno vojnika, pošto 48.000 su otprilike oružane snage Belorusije, da uđe u jednu avanturu kakva je agresija na Ukrajinu, ali ja mislim da Rusija od njega očekuje da on nepovratno veže svoj čamac za rusku sudbinu kako ne bi mogo da napravi tranziciju", analizirao je Obradović.

On podseća da je trebalo da se održi samit evropskih država i Lukašenka po pitanju oslobađanja političkih zatočenika, što bi dovelo do relaksacije situacije.

"Sada imate očigledno zahtev iz Moskve koji mu kaže eskaliraj situaciju, kidaj sve kontakte sa Evropom koje imaš", zaključio je Obradović.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading