"PUTIN NE ZNA ZA STRAH" Šok izjava Zelenskog u intervjuu za CNN, otkrio i šta mu je obećao Tramp
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Ukrajinski lider je prokomentarisao ponašanje ruskog predsednika Vladimira Putina, konstatujući njegovu neustrašivost pred liderima drugih zemalja. Zelenski je istakao da Putin vidi i pronalazi slabosti Zapada.

U intervjuu, Zelenski je takođe podelio svoj „pobednički plan“. Prema njegovim rečima, ukrajinska strategija se bavi pitanjima nacionalne bezbednosti i geopolitičkog položaja zemlje.

Takođe je zahtevao nastavak pristupa značajnoj vojnoj podršci i slobodu izbora načina korišćenja različitih resursa, uključujući ekonomsku pomoć. On je rekao da Ukrajina treba da bude spremna ne samo za borbu, već i za efikasnu diplomatiju nakon okončanja sukoba.

Plan će prvo biti predstavljen američkom predsedniku Džou Bajdenu, a potom predsedničkim kandidatima Donaldu Trampu i Kamali Haris.

Donald Tramp i Kamala Haris

Telegram

 

Trampovo obećanje

Zelenski je govorio o telefonskom razgovoru sa Donaldom Trampom, tokom kojeg je bivši američki predsednik obećao da će pružiti značajnu podršku Ukrajini. On će učiniti sve što je moguće da ojača našu zemlju“, rekao je Zelenski za CNN.

Ukrajinski lider je takođe izrazio interesovanje za Trampovu reakciju na njegov predloženi mirovni plan.

Dozvola SAD za udar na rusku teritoriju

Zelenski je govorio o čekanju odluke Sjedinjenih Država o mogućnosti da ukrajinske oružane snage udare na rusku teritoriju. On je ukazao da takva dozvola još nije dobijena, ali im je potrebna za napade na baze ruskog vazduhoplovstva.

Foto: YouTube printscreen

 

Problemi sa oružjem u ukrajinskim oružanim snagama

Ukrajinski lider je izrazio frustraciju zbog sporog snabdevanja municijom iz SAD i Evrope, što otežava opremanje potrebnog broja brigada.

„Potrebno nam je 14 brigada da bismo bili spremni“, naglasio je Zelenski.

On je napomenuo i da ukrajinska vojska zbog kašnjenja u snabdevanju ostaje nedovoljno pripremljena za efikasna borbena dejstva, nema kapacitet da opremi ni četiri brigade od 14.

(URA)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading