Volodomir Zelenski
Foto: Alo/EPA

Beli fosfor je voštana supstanca koja se momentalno zapali kada dođe u dodir sa kiseonikom. Gori na veoma visokoj temperaturi i teško se gasi. Supstanca se lepi za površine, posebno za odeću ili kožu i može da izazove teške opekotine. Miriše na beli luk, a udisanje može da naškodi plućima i očima, piše NBC njuz.

Tokom sukoba u 20. veku, uključujući Drugi svetski rat i Vijetnam, SAD su koristile fosforne bombe protiv neprijateljskih trupa. SAD sada koriste beli fosfor u artiljerijskim granatama za stvaranje dimne zavese i za osvetljavanje bojnog polja. Pentagon je preporučio da se Ukrajini daju fosforne bombe da bi se osvetlilo bojno polje, a ne za upotrebu protiv neprijateljskih trupa i da se one daju toj zemlji kao deo paketa pomoći.

Dvojica zvaničnika su rekli da Bela kuća nije odobrila fosforne bombe zbog zabrinutosti da bi on mogao da utiče i na civile. Pentagon i Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nisu odgovorili na zahteve za komentar. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da koristi beli fosfor protiv civila u Ukrajini. Ove bombe izazivaju ozbiljna etička i humanitarna pitanja zbog svojih razarajućih efekata na civile i životnu sredinu.

Njihova upotreba je regulisana međunarodnim pravom, ali i dalje izaziva kontroverze.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Vladimir

26.09.2024 15:19

Pazite šta radite nacisti da nebi vi bili sprženi kad vam dodje pošiljka.