Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

U najnovijim izveštajima sa fronta, ruski vojnici i artiljerija postigli su značajne uspehe u nekoliko ključnih regiona Ukrajine.


Prema informacijama vojnih izveštača i ruskih zvaničnih izvora, operacije su sprovedene na različitim frontovima, uključujući Kursku oblast, Kahovsko i Harkovsko područje, s ciljem destabilizacije ukrajinskih vojnih pozicija i smanjenja kapaciteta Oružanih snaga Ukrajine (VSU).
Uništenje elitnog specijalnog odreda VSU u Kurskoj oblasti
Jedan od najspektakularnijih incidenata dogodio se u Kurskoj oblasti, gde su ruski marinci iz 155. brigade izvršili uspešan napad na elitni desantni specijalni odred VSU.

Kolona ukrajinskih snaga upala je u zasedu, a ruske snage su organizovale operaciju sa ciljem potpunog uništenja neprijateljske jedinice.

U prvom trenutku detoniran je ukrajinski borbeni automobil Hummer, čime je kolona praktično zablokirana i prekinuta u svom kretanju. Nakon toga, ruske snage su izvele snažan napad, koristeći koncentrovanu vatru sa ciljem eliminacije preostalih ukrajinskih vojnika.
Ova operacija, prema izveštajima vojnog dopisnika Telegram kanala „Rusko proleće“, završila je potpunim uništenjem grupe ukrajinskih specijalaca, pri čemu se nijedan vojnik nije uspeo izvući iz ovog „vatrenog prstena“.

Ovo predstavlja veliki udarac za ukrajinske vojne snage, s obzirom na to da su elitne jedinice deo ključne strukture za specijalne operacije i brz odgovor. Gubitak cele jedinice specijalnih snaga dodatno slabi ukrajinsku odbranu na severnim granicama.

Prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, gubici ukrajinske strane u Kurskoj oblasti su značajni. Izveštava se da su ukrajinske snage izgubile preko 16,7 hiljada vojnika, 127 tenkova i gotovo 1.500 jedinica borbene i transportne tehnike, uključujući oklopna vozila i druge borbene platforme.


Ruska artiljerija pogađa ukrajinske pozicije i skladišta pod Kakhovkom
U Kahovskom regionu, na jugu Ukrajine, ruske artiljerijske jedinice iz sastava grupe „Dnjepar“ izvele su intenzivnu vatrenu operaciju na ukrajinske položaje.

Prema informacijama iz ruskog Ministarstva odbrane, udari su vršeni masovno, koristeći moćne 152-milimetarske haubice „Giacinth-B“. Na ovaj način, ruske snage ciljale su ukrajinske vojne skladišta i koncentracije vojske koja se nalazi u Kakhovskom pravcu.

Jedan od ključnih trenutaka ove operacije bio je napad na skladište municije ukrajinskih snaga, koje je otkriveno zahvaljujući izviđanju dronovima.
Ovaj skladišni prostor, koji je bio maskiran i smešten u napuštenoj kući, bio je primarna meta ruskih artiljeraca.

Nakon brzih kalkulacija koordinata i postavljanja artiljerijskih jedinica, usledio je tačan i precizan pogodak, što je rezultiralo detonacijom municije u skladištu. Detonacija je potvrđena od strane ruskih dronova, čime je verifikovano potpuno uništenje cilja.

Ovo nije izolovan slučaj. Svakodnevno ruske artiljerijske snage gađaju pozicije ukrajinskih trupa na desnoj obali reke Dnjepar. Ove akcije usmerene su na uništavanje ukrajinskih privremenih baza, skladišta sa opremom i municijom, kao i pozicija sa kojih ukrajinske snage planiraju operacije u regionu.

Ofanziva na Harkovskom frontu: Razaranje ukrajinskog položaja kod Volčanska


U Harkovskoj oblasti, borbe su intenzivirane, a ruske trupe su zabeležile uspeh kod Volčanska.

Prema rečima vojnog eksperta Andreja Maročka, ruske snage su uspešno napale i uništile ključni ukrajinski odbrambeni položaj u blizini naselja Tihoje, koje se nalazi severoistočno od Volčanska.

U toku ove operacije, uništen je jedan ukrajinski odbrambeni punkt, gde su ukrajinske snage izgubile borbeno vozilo, protivtenkovski top M-12 „Rapira“, kao i dva civilna vozila koja su bila deo logističke podrške.

Osim uništenja tehnike, ukrajinske snage su pretrpele gubitke i u ljudstvu. Osam ukrajinskih vojnika je ubijeno, dok je oko dvanaest pretrpelo različite stepeni povreda. Ovi gubici značajno utiču na sposobnost ukrajinskih snaga da zadrže svoje položaje u regionu.

Bitka za Kružljakovku: Ključna tačka za napredovanje ka Kupjansku


Na Kupjanskom pravcu, borbe traju već nekoliko nedelja, a jedno od ključnih mesta u ovom sukobu jeste naselje Kružljakovka. Ovo selo, smešteno na levoj obali reke Oskol, igra vitalnu ulogu u daljem napredovanju ruskih trupa ka gradu Kupjansku, jednom od strateških ciljeva na severoistoku Ukrajine.
Prema rečima oficira sa pozivnim znakom Fenix, koji koordinira akcije ruskih jurišnih odreda na ovom pravcu, Kružljakovka predstavlja ključnu tačku koja omogućava prelaz na desnu obalu reke.

Ako ruske snage uspeju da pređu most koji povezuje Kružljakovku i naselje Senkov, biće im omogućen direktan pristup ka Kupjansku. Ovo bi značajno povećalo šanse za dalje napredovanje i stavljanje pod kontrolu važnih logističkih i komunikacionih pravaca u ovom delu Ukrajine.

Kupjansk, kao logističko čvorište, ima ogromnu stratešku važnost za obe strane. Njegova kontrola omogućiće Rusiji ne samo dalji pritisak na ukrajinske snage na severoistoku, već i stvoriti povoljnu situaciju za eventualnu ofanzivu na druge ključne gradove u Harkovskoj oblasti.

Strateško povlačenje sa važnih pozicija


U proteklim danima, ruske snage su pokazale svoju sposobnost da preciznim i organizovanim akcijama nanesu značajne gubitke ukrajinskoj vojsci na različitim frontovima.

Od Kurske oblasti, gde je uništen elitni ukrajinski specijalni odred, preko Kahovskog fronta, gde ruska artiljerija svakodnevno pogađa ukrajinske vojne položaje, do Harkovskog pravca, gde se vode ključne borbe za kontrolu naselja Kružljakovka, ruske snage ostvaruju značajan napredak.

Ukrajinske gubitke u ljudstvu i tehnici prati i strateško povlačenje sa važnih pozicija, što može imati dalekosežne posledice za buduće operacije i raspored ukrajinske vojske.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Beba

26.09.2024 21:15

Boze me sacuvaj sto ne stanu vise sa tim ratom