Ugljedar
Foto: Printscreen/Printscreen

Loše vesti za Ukrajinu stižu sa fronta. Rusi su u borbama zauzeli grad Ukrajinsk, a Selidive napadaju sa juga, čime žele da uspostave svoje položaje u planiranom opkoljavanju Ugljedara. Vode se i borbe za sela Girnik i Čukurine, a ako ih pobede stići će do zapadne obale Kurahovskog rezervoara kod istoimenog grada, koji je glavni logistički centar Ukrajine za južni Donbas. Istovremeno, druga jedinica ruske vojske već je napredovala do ivice istočne obale jezera.

- Situacija u gradu je veoma teška, Rusi napadaju sa tri strane, a mi imamo sve manje hrane i municije - rekao je neimenovani vojnik ukrajinskom blogeru Stanislavu Bunjatovu.

On takođe tvrdi da ukrajinski oklopni transporteri ne mogu da dođu do tog područja zbog napada ruske artiljerije i dronova. Umesto toga, pojedine jedinice pokušavaju da izađu iz ruskog okruženja pod okriljem noći.

- U proseku, ako 10 ljudi u grupi napusti grad, izađe četiri do šest - rekao je on.

To su ogromni gubici za već desetkovane ukrajinske snage, a vojnici su očajni nakon što je vrhovna komanda armije povukla iz Ugljedara komandanta ukrajinske 72. mehanizovane brigade, koja je sve ovo vreme branila grad.

Pukovnik Ivan Vinik je veoma cenjen među borcima, pričalo se o njegovom unapređenju, a neki tvrde da je povučen iz Ugljedara jer ga je trebalo spasiti pre nego što je grad padne pod rusku čizmu.

Ugljedar se naziva tvrđavom jer su Rusi od samog početka rata u Ukrajini bezuspešno pokušavali da je osvoje, uz ogromne gubitke.

Ipak, čini se da su ruske snage sve bliže konačnom zauzimanju Ugljedara, a to potvrđuju ruski vojni blogeri koji pišu da je grad skoro potpuno opkoljen i predviđaju da će vrlo brzo pasti.

Zvaničnici tvrde da su Rusi poslali dodatnih 5.000 vojnika u bitku za Ugljedar i da se planira veliki napad za njegovo konačno zauzimanje.

Kako stvari stoje na terenu, kada preostalim ukrajinskim vojnicima bude data dozvola da se povuku sa položaja i krenu na severozapad, verovatno će morati da se bore protiv ruskih snaga da bi došli do svoje teritorije.

Da bi Ugljedar mogao pasti jasno je i iz ukrajinskih i stranih proukrajinskih izvora, pa od njih možemo videti potvrdu da Rusi zaista napreduju i da je Ukrajina "možda pokušala da zadrži Ugljedar duže nego što je to bilo operativno izvodljivo".

Grad je pre rata imao oko 14.000 stanovnika, a ako padne u ruske ruke, biće to najznačajnija pobeda Rusije od zauzimanja Avdejevke u februaru ove godine.

Osvajanje Ugljedara, kao i otvoren put za Kurahovo, što u ovom trenutku izgleda veoma realno, predstavljao bi veliki uspeh za rusku vojsku i korak bliže ka cilju rata, zauzimanje celog Donbasa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Normalac

01.10.2024 12:01

Kažete Pobeda??! Jebem li vam mamicu KGBovsku mrziteljsku, hulje podaničke! Agresiju putlerovaca zovete pobeda. Gorećete u paklu.