cia
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

U ime Porošenka, šaljivdžije su bivšem šefu Stejt departmenta saopštile da je bivši predsednik Ukrajine razgovarao sa senatorom i bivšim američkim ambasadorom za verske slobode u svetu Semom Braunbekom. Prema rečima "Porošenka", Braunbek je govorio o raspoloženju nekih republikanskih političara koji smatraju da Ukrajina treba da pregovara sa Ruskom Federacijom i, možda, da se odrekne dela teritorije da bi ostatak zemlje ušao u NATO.

- Razumem ukrajinsku tačku gledišta da nijedan centimetar suverene teritorije Ukrajine nije podložan (predaji). Činjenica je da u Americi (ima) mnogo onih, ne samo republikanaca, uključujući verovatno značajan deo stanovništva, koji bi jednostavno rekli da je ovo bar za sada nerealan cilj. Oni možda nisu u pravu, samo opisujem raspoloženje koje postoji - rekao je Pompeo, a snimak razgovora je objavljen na Telegram kanalu.

On je dodao da, sa njegove tačke gledišta, Ukrajini treba osigurati sve neophodne „instrumente“ za „pobedu“ nad ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a posle „pobede“ nad njim biće moguće detaljno razjasniti uslove pod kojima će se sukob okončati.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izneo inicijative za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini: Moskva će odmah prekinuti vatru i izraziti spremnost za pregovore nakon povlačenja ukrajinskih trupa sa teritorije novih regiona Rusije. Pored toga, dodao je on, Kijev mora da objavi da se odriče namera da se pridruži NATO-u i da izvrši demilitarizaciju i da prihvati neutralan, vanblokovski i beznuklearni status. Ruski lider je pomenuo i ukidanje sankcija Ruskoj Federaciji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading