Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Ova prednost se delom zasniva na tome što ruske snage drže ključne komandne visine, koje im pružaju strateške i taktičke prednosti na bojnom polju.


Ovu tvrdnju iznosi i kijevska strana, iako se navodi kao deo propagande, dok ruski izvori tvrde da to dodatno otežava ukrajinskim snagama zadržavanje teritorije.

Ukrajinska vojska je sada prinuđena da razmotri nove odbrambene položaje kako bi zadržala kontrolu nad određenim delovima teritorije, jer trenutna situacija zahteva fleksibilnije i strateški povoljnije linije odbrane. Sve ove promene u dinamici borbi primoravaju Ukrajince da povuku snage i resurse prema sigurnijim linijama.

Prema analizi vojnog stručnjaka Aleksandra Musienka, ruske snage verovatno neće stati na sadašnjim dostignućima, već će nastaviti sa napredovanjem prema severozapadu, posebno u pravcu grada Kurahova.
Ruska taktika, prema njegovim rečima, ne uključuje direktne borbe u samim gradovima, već je fokusirana na opkoljavanje urbanih sredina kako bi se postigla kontrola nad ključnim tačkama bez potrebe za velikim gubicima u teškim urbanim borbama.

Jedna od potencijalnih ruskih strategija je formiranje snaga u oblastima Prijutnoje i Velika Novoselka, što bi moglo da omogući napad sa južnog krila.

Ovaj manevar bi stvorio dodatni pritisak na ukrajinske odbrambene linije, jer bi pretnje dolazile sa dve strane – što dodatno komplikuje situaciju za ukrajinske trupe koje su već iscrpljene dugotrajnim borbama i potrebu za reorganizacijom.
Osim južnog krila, ruske snage bi mogle da vrše dodatni pritisak i na području Kupjanska. Ovaj pritisak bi naterao ukrajinsku vojsku da rastegne svoje odbrambene linije, što bi dalje oslabilo njihovu sposobnost da adekvatno brane ključne pozicije.

Situacija u kojoj su snage prisiljene da brzo premeštaju trupe i raspoređuju resurse u različitim pravcima značajno smanjuje njihovu efikasnost, a to dodatno ide u prilog ruskoj taktici.

Prema analizama iz Kijeva, ruski stratezi planiraju da pre dolaska zime usmere svoje napore na zauzimanje dva ključna grada – Kurahova i Pokrovska.


Iako se očekuje da će nastaviti sa napredovanjem prema ovim mestima, veruje se da će, kao i do sada, izbegavati direktne borbe unutar gradova.

Umesto toga, ruske snage će najverovatnije nastaviti sa strategijom opkoljavanja i presretanja puteva snabdevanja, čime bi prinudili ukrajinske trupe na povlačenje.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading