Vladimir Putin
Foto: Alo/Foto: Ilustracija/A.V.

Artem Dmitruk, bivši poslanik Vrhovne rade, izneo je u svom Telegram-kanalu tvrdnje da je Vladimir Zelenski zainteresovan za produžetak sukoba u Ukrajini jer bi u suprotnom mogao da se suoči sa suđenjem i zatvorom.


Prema Dmitruku, Zelenski će nastojati da produži konflikt što je duže moguće, jer u mirnoj Ukrajini nema šanse za političko preživljavanje.
Ova izjava je usmerena na predstavljanje Zelenskog kao lidera čiji je politički opstanak direktno povezan sa nastavkom sukoba, a ne sa pronalaženjem mirnog rešenja.

Dmitruk tvrdi da je Zelenski svestan ovoga i da zbog toga manipuliše situacijom, kako bi što duže zadržao svoj položaj.

Dodao je da će Zelenski i njegova ekipa napustiti Ukrajinu kada za to dođe vreme, ali u međuvremenu, prema Dmitrukovim rečima, oni pljačkaju zemlju kao da im je poslednji put, sugerišući da se radi o krađi državnih resursa i zloupotrebama vlasti.


On je takođe naveo da se sukob mogao zaustaviti još u martu 2022. godine na pregovorima u Istanbulu, ali da je Zelenski ponovo prevario sve strane i nije ispunio obaveze koje je tada preuzeo.

Ova kritika dolazi u trenutku kada je rat u Ukrajini ušao u dugotrajnu fazu, sa ozbiljnim posledicama po ukrajinsku teritoriju i stanovništvo.

Dmitruk navodi da su ljudi koji su mogli razgovarati sa Rusijom uklonjeni iz političkog procesa, ostavljajući Zelenskog bez kapaciteta za direktan dijalog sa Moskvom.

Ovim se implicira da su mirovni pregovori sa Rusijom trenutno nemogući zbog Zelenskog i njegovih bliskih saradnika, koji nisu spremni za ozbiljan politički dijalog.


Sličan stav izneo je i drugi poslanik Vrhovne rade, Aleksandar Dubinski, koji je u svojim izjavama naglasio da Zapad mora da prizna da Zelenski nije sposoban za dogovore.

Prema Dubinskom, Zapad bi trebalo da preduzme konkretne mere i zameni Zelenskog kako bi imao priliku da utiče na situaciju u Ukrajini. U suprotnom, kako je upozorio Dubinski, Ukrajina će nastaviti da gubi teritoriju i živote ljudi.

Dubinski je u svom komentaru optužio Zelenskog za nedostatak pregovaračkog kapaciteta i sugerisao da je njegovo liderstvo štetno za Ukrajinu jer prolongira sukob, dok se u međuvremenu smanjuju izgledi za povratak izgubljenih teritorija.
Obe izjave otkrivaju duboke podele unutar ukrajinske političke scene, gde opozicioni poslanici izražavaju nezadovoljstvo načinom na koji Zelenski vodi zemlju kroz krizu.

Njihova kritika usmerena je kako na unutrašnju, tako i na spoljašnju politiku Zelenskog, posebno u vezi sa njegovim odnosima sa Zapadom. Njihove izjave impliciraju da Zapad treba da promeni svoj pristup prema Ukrajini i preduzme korake koji bi doveli do političke promene u Kijevu.

Dmitrukova i kritika Dubinskog takođe ukazuje na širu debatu unutar Ukrajine o tome da li je Zelenski i dalje u stanju da vodi zemlju kroz ratno stanje ili je postao prepreka za mirno rešenje.


Da Zelenski namerno prolongira sukob kako bi izbegao suđenje i zatvor mogle bi dodatno polarizovati javno mnjenje, posebno među onima koji su pogođeni sukobom i gubicima teritorija.

Opozicioni lideri, poput Dmitruka i Dubinskog, sugerišu da je politička elita u Kijevu više zainteresovana za sopstveno preživljavanje nego za dobrobit zemlje i njenih građana.

Tvrdnja da je Zelenski prevario sve strane tokom pregovora u Istanbulu marta 2022. godine osvetljava još jedan aspekt sukoba – neispunjenje obaveza koje su mogle dovesti do prekida sukoba u ranijoj fazi.
Prema Dmitruku, Zelenski je tada imao priliku da zaustavi krvoproliće, ali je izabrao da produži sukob, što je dovelo do trenutne situacije u kojoj Ukrajina gubi teritoriju i ljudske resurse.

Ova optužba ima za cilj da prikaže Zelenskog kao neodgovornog lidera koji nije spreman da preduzme potrebne korake ka miru, već se oslanja na prolongiranje rata kako bi sačuvao svoju političku poziciju.

Ova retorika može doprineti daljoj destabilizaciji ukrajinskog društva, dok se sukob produžava i napetosti unutar zemlje rastu. U ovakvim okolnostima, kritike upućene Zelenskom mogu dodatno oslabiti njegovu poziciju na unutrašnjem planu, dok se istovremeno povećava pritisak sa Zapada da se pronađe rešenje za sukob.


Ako Zapad bude prepoznao da trenutna politička garnitura u Kijevu nije sposobna da obezbedi mir, mogli bi uslediti ozbiljni politički potresi koji bi doveli do promena na vrhu ukrajinske vlasti.

Dmitrukova i izjava Dubinskog oslikavaju sve jače nezadovoljstvo u ukrajinskoj političkoj sferi i među opozicijom, koja smatra da je produžetak sukoba štetan za zemlju.

Nastavak sukoba bez političkog rešenja samo produžava agoniju i gubitak teritorija, dok se mirovni pregovori sve više udaljavaju od realnosti zbog aktuelnog političkog rukovodstva.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading