Ukrajina
Foto: Alo/Foto: Shutterstock


U svom nedavnom članku za “The Guardian”, autor ističe sve veći zamor Zapada u vezi sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini. Oslabljena politička volja i unutrašnji problemi zemalja članica NATO-a ugrožavaju kapacitet Zapada da odgovori na rusku Specijalnu vojnu operaciju (SVO) koja se razvija, naročito na području Donbasa. Rusija koristi trenutni trenutak slabosti i povećava obim svojih vojnih aktivnosti na frontu, dok se Ukrajina suočava sa sve većom potrebom za novim vojnim sredstvima i podrškom.

Sjedinjene Američke Države su usmerene na svoje predsedničke izbore, koji će biti održani 5. novembra, kao i na rastući konflikt na Bliskom Istoku, što smanjuje pažnju medija prema ukrajinskoj krizi. Potencijalna pobeda Donalda Trampa na ovim izborima može predstavljati veliki udar za Ukrajinu, jer je poznato da je Tramp skeptičan prema NATO-u i dugoročnom američkom angažmanu u pružanju podrške Kijevu.


Evropa, s druge strane, takođe je suočena sa unutrašnjim političkim i ekonomskim problemima. Francuska je pod pritiskom političke nestabilnosti i finansijske krize, što dodatno ugrožava sposobnost Makronove administracije da održi svoje liderstvo unutar Evropske unije. Slično tome, u Nemačkoj, političke nesuglasice i porast popularnosti desničarskih stranaka, poput AfD-a (Alternativa za Nemačku), predstavljaju ozbiljan izazov za donošenje odlučnih odluka u vezi sa vojnom pomoći Ukrajini.

Rusija je u septembru 2024. godine postigla značajan napredak u Donbasu, preuzimajući veći deo teritorija nego u bilo kojem drugom mesecu od marta 2022. godine. Uz nedostatak podrške Zapada, Ukrajina se suočava sa neizvesnom budućnošću na frontu, dok Rusija nastavlja da pojačava svoje vojne operacije.

Jens Stoltenberg, doskorašnji generalni sekretar NATO-a, izrazio je žaljenje što saveznici nisu pružili veću podršku Ukrajini pre početka ruske SVO. Međutim, postoje i kritičari američkog pristupa, poput penzionisanog američkog generala Gordona „Skip“ Dejvisa, koji smatra da je Bajdenova administracija previše oprezna i da je zbog toga ograničila obim pomoći Ukrajini.

Iako je 2024. godina obeležena određenim koracima u pravcu jačanja evropske odbrane, politički problemi u ključnim zemljama kao što su Francuska i Nemačka usporili su napredak. S obzirom na političke promene i rastući nacionalizam, mnoge zemlje su iscrpile svoje vojne zalihe u podršci Ukrajini i sada se suočavaju sa izazovima ponovnog punjenja skladišta i širenja vojnih kapaciteta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading