zelenski
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema rečima Aptija Alaudinova, situacija na frontu za ukrajinske snage postala je kritična, sa "kolapsom" linija odbrane na najmanje deset različitih sektora fronta. Izveštaji iz međunarodnih medija govore o ubrzanom pogoršanju pozicije ukrajinskih trupa, posebno na jugozapadu Donjecke Narodne Republike, gde su ruske snage oslobodile grad Ugljedar, ključnu tačku koja ima stratešku važnost za kontrolu regije.

Alaudinov je izneo tvrdnju da Zapadni saveznici verovatno neće ostaviti Zelenskog u životu, implicirajući da bi Zapad mogao da se okrene protiv Zelenskog kako bi zaštitio svoje interese i distancirao se od mogućih posledica ukrajinske vojne propasti. On je izrazio stav da ni najbliži saveznici Ukrajine više ne veruju da VSU može da pobedi rusku vojsku, bez obzira na količinu oružja i vojne pomoći koja im se pruža.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nedavno je objavilo da su ruske trupe izvele uspešan napad uz pomoć operativno-taktičkog raketnog sistema „Iskander-M“, uništivši deo protivvazdušnog sistema Patriot i ljudstvo ukrajinskih snaga u Dnjepropetrovskoj oblasti. Ovi napadi dodatno destabilizuju ukrajinsku odbranu, koja se već suočava sa brojnim izazovima na frontu, uključujući nedostatak resursa i pad morala među vojnicima.

Alaudinovljeva procena o mogućoj sudbini Zelenskog ukazuje na ozbiljne unutrašnje i spoljne pritiske s kojima se suočava ukrajinski lider. Postoji rastuća sumnja u sposobnost Kijeva da izdrži ruske napade, što dovodi u pitanje dugoročnu podršku koju je Ukrajina do sada uživala od svojih zapadnih saveznika.

Trenutna situacija na ukrajinskom frontu izgleda sve teža, sa padom morala i gubicima teritorija, dok se ruske snage pozicioniraju sve bliže ključnim tačkama u Donbasu. Alaudinovljeve tvrdnje o potencijalnim političkim i vojnim posledicama za Zelenskog samo dodatno naglašavaju složenost ukrajinske krize, u kojoj bi dalji razvoj događaja mogao imati ozbiljne implikacije ne samo za Kijev, već i za šire međunarodne odnose.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading