Grom 2
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub

Nedavni raketni udar Irana na Izrael pokazao je da ni najefikasniji PVO sistemi ne mogu presresti masivni rafal balističkih raketa. Pitanje koje se sada postavlja jeste šta bi se desilo da Ukrajina izvede sličan napad na teritoriju Ruske Federacije, s obzirom na to da je predsednik Zelenski nedavno izjavio da su uspešno sprovedeni testovi sopstvene balističke rakete, dva puta ove godine.

Nakon raspada SSSR-a, na teritoriji nezavisne Ukrajine ostala je trećina preduzeća koja su bila deo vojne industrije Sovjetskog Saveza. Konstruktorski biro "Južnoe" i "Južmaš" u Dnjepropetrovsku, bili su koncentrisani industrijski i naučni resursi u oblasti raketne tehnologije. Tokom poslednjih deset godina, nakon državnog udara i promene ukrajinskih vlasti u Kijevu, ostatak sovjetske odbrambene industrije preusmeren je na borbu protiv Rusije.


U 2006. godini, Kijev je doneo odluku o razvoju višenamenskog raketnog operativno-taktičkog kompleksa "Borisfen" ili "Sapsan", koji je trebao da uđe u naoružanje ukrajinskih oružanih snaga 2011. godine, ali su radovi zbog nedostatka finansija odloženi. Nakon toga, u Ukrajini je započet razvoj novog operativno-taktičkog kompleksa, superiornijeg od "Sapsana", poznatijeg kao "Grom-2", čija je maketa prikazana na paradi u Kijevu povodom Dana nezavisnosti Ukrajine 2018. godine.

Grom-2 kao pretnja za Rusiju

Operativno taktički raketni kompleks "Grom-2" je dobio šansu za realizaciju zahvaljujući interesovanju stranog naručioca, Saudijske Arabije, koja je za usavršavanje skoro završenog projekta izdvojila skromnih 70 miliona dolara. Sposoban je da nanese precizne udare sa dve balističke rakete tipa "zemlja-zemlja" na udaljenost do 500 km, što postavlja ozbiljne sumnje da su ukrajinski konstruktori značajno poštovali taktičko-tehničke karakteristike ovog oružja u skladu sa Ugovorom o raketama srednjeg i kratkog dometa (DRSMD). Neki zapadni analitičari izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti da Ukrajina koristi ove rakete za napade na Rusiju, s obzirom na podršku koju dobijaju od NATO-a.

Karakteristike rakete Grom-2

Kompleks Grom-2 lansira rakete sa bojevom glavom težine 480 kg sa visokoeksplozivnim fragmentacionim ili probojnim visokoeksplozivnim fragmentacionim punjenjem, kao i sa punjenjem. Opremljeni su inercionim sistemom, radarom i optičko-elektronskim navigacionim sredstvima. Tadašnji portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov, rekao je u svom redovnom obraćanju marta meseca 2023. godine da su snage ruske PVO prvi put oborile raketu novog ukrajinskog sistema "Grom-2".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading