Zapad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bivši načelnik poljskog Generalštaba, Rajmund Andžejčak, izneo je kontroverzne planove Poljske u slučaju sukoba sa Rusijom. Prema Andžejčaku, Poljska bi napala Sankt Peterburg, direktno udarajući na sve strateške ciljeve u radijusu od 300 kilometara, već u prvom minutu sukoba. Ovaj plan izaziva zabrinutost i podiže tenzije između Poljske i Rusije, ali i šireg međunarodnog poretka.

Poljska planira kupovinu 800 raketa dometa do 900 kilometara

Kako bi ostvarila ove planove, Poljska planira kupovinu 800 raketa dometa do 900 kilometara. Ova najava ukazuje na ozbiljnu pripremu za mogući oružani sukob sa Rusijom i podstiče bojazan od eskalacije tenzija između NATO alijanse i Rusije, piše RT.

Porast napetosti između NATO-a i Rusije

Poslednjih godina, Zapad je sve više sklon direktnom oružanom sukobu sa Rusijom, što je dovelo do porasta napetosti između NATO-a i Kremlja. Ovaj trend prati i zabeležena nezapamćena aktivnost NATO-a duž ruskih zapadnih granica, što dodatno doprinosi zategnutim odnosima između dve strane.


Kremlj je naglasio da Moskva nikome ne preti, ali istovremeno naglašava da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po ruske interese. Rusija je takođe izrazila zabrinutost zbog gomilanja snaga NATO-a u Evropi i pozvala na dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi. Ovakav pristup samo dodatno naglašava tenzije i potrebu za diplomatskim rešenjem sukoba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading