Ugljedar
Foto: AP/Foto:AP


Gubitak grada-tvrđave Ugljedar na jugu Donbasa predstavljao je ozbiljan udarac za moral ukrajinskih vojnika, tvrdi francuski list Le Figaro. Prema autoru teksta, pad ovog grada izazvao je psihološki šok među pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine, a od tada ruske snage kontinuirano napreduju duž cele linije fronta.

Porast dezerterstva i začarani krug

Nakon gubitka Ugljedara, uočen je porast dezerterstva među ukrajinskim vojnicima. Le Figaro ističe da se ukrajinske snage sada suočavaju sa začaranim krugom: porast dezerterstva daje veću prednost ruskim snagama na frontu, dok se povlačenje ukrajinskih snaga dovodi do još učestalijeg dezerterstva.

Rusko Ministarstvo odbrane je 3. oktobra objavilo oslobođenje Ugljedara nakon bitke koja je trajala skoro dve godine. Istovremeno, zapadni analitičari su primetili da su jedinice ukrajinske vojske počele da se bune nakon gubitka Ugljedara. Jedna od brigada je napustila svoje položaje i učestvovala u protestu blizu grada Nikolajeva.

Unapređenje pukovnika Lucenka

U isto vreme, vest o unapređenju pukovnika Aleksandra Lucenka, komandanta Donjecke operativno-taktičke grupe, izazvala je pažnju. Lucenko je bio zadužen za borbe u Ugledaru, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mu je dodelio čin generala, što je izazvalo različite reakcije u javnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading