Ruski dron
Foto: Privatna arhiva/Foto: Twitter/printscreen

 

Nedavna eksplozija na nebu iznad ukrajinskog grada Kostiantynivka, svega 20 kilometara od fronta, izazvala je talas spekulacija i analiza. Prvobitno, mnogi su verovali da je reč o slučaju prijateljske vatre, gde je možda jedan ruski vojni avion slučajno oborio drugi, ili je možda ukrajinski lovac presreo ruski avion. Međutim, pronalazak olupina i delova je doveo ukrajinske vlasti do zaključka da je reč o uništenju najnovijeg ruskog visokotehnološkog oružja - nevidljivog ruskog borbenog drona S-70, poznatog i kao Ohotnik (Lovac).


Oružje koje menja igru

S-70, opisan kao sve osim običnog drona, je bespilotni težak avion veličine slične borbenom avionu, ali bez kabine. Njegove napredne sposobnosti nevidljivosti ga čine izuzetno teškim za otkrivanje, a njegovi tvorci tvrde da gotovo ništa slično tome ne postoji u svetu. Video snimci navodno pokazuju ruskog Su-57 u poteri za dronom, koji ga na kraju obara raketom. Iako nema zvaničnih komentara iz Moskve ili Kijeva o incidentu, analitičari veruju da su Rusi verovatno izgubili kontrolu nad svojim bespilotnim vazdušnim vozilom, možda zbog mešanja ukrajinskih sistema elektronskog ratovanja.

 

 

 


Nova era ratovanja

Upotreba dronova u ukrajinskom sukobu bila je tema diskusija, ali ništa slično S-70 nije viđeno ranije. Težak preko 20 tona i navodno sa dometom do 6000 kilometara, ovaj avion je dizajniran za borbu, izviđanje i operacije u saradnji sa ruskim borbenim avionima pete generacije Su-57. Razvoj je počeo 2012. godine, prvi let je obavljen 2019. godine, ali do nedavnog incidenta nije bilo dokaza o njegovoj upotrebi u ruskim operacijama u Ukrajini.

Otkriće olupina otkrilo je prisustvo jedne od zloglasnih ruskih vođenih bombi, D-30, na mestu pada. Ovo smrtonosno oružje koristi satelitsku navigaciju za veću preciznost, predstavljajući značajnu pretnju. Postavljaju se pitanja o svrsi S-70 koji je leteo zajedno sa Su-57. Prema ukrajinskom avio-stručnjaku Anatoliju Hrapčinskom, lovac je možda prenosio signale sa zemaljske baze dronu, proširujući njegov operativni domet. Gubitak nevidljivog drona nedvojbeno predstavlja značajan udarac za rusku vojsku, jer je proizvodnja trebalo da počne ove godine, ali se čini da bespilotno vazdušno vozilo nije bilo spremno za upotrebu. Veruje se da je proizvedeno četiri prototipa S-70, a onaj uništen iznad Ukrajine možda je bio najnapredniji.

Iako je S-70 uništen, ukrajinske snage i dalje mogu prikupiti vredne obaveštajne podatke iz olupina. Posmatrajući fotografije sa mesta pada, postaje očigledno da su sposobnosti ovog bespilotnog letelice prilično ograničene. Zaobljeni oblik mlaznice motora čini ga podložnim radarima, kao i brojni nitni na avionu, verovatno napravljeni od aluminijuma. Bez sumnje, ukrajinski inženjeri će pažljivo proučiti olupine i podeliti svoja saznanja sa zapadnim partnerima. Ovaj incident ističe zavisnost Rusije od svojih ogromnih ljudskih resursa i konvencionalnog naoružanja dok aktivno traži nove i pametnije načine vođenja rata. Kako BBC izveštava, ono što je danas propalo, možda će sledeći put uspeti.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading