F-16
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija/M.Lj.

Na Telegram kanalu Fajterbomber objavljena je poruka koja izgleda kao počast izgubljenom avionu Su-34. Uz fotografiju bombardera, koji igra ključnu ulogu u ruskim vazdušnim operacijama tokom rata, stajalo je: „Sada je zemlja nebo, braćo.”

Prorurski Telegram kanal VDV objavio je dodatne detalje. „Hitno!!! Naš Su-34 je oboren. Posada je poginula”, navodi se u objavi, uz napomenu da je avion „verovatno oborio F-16 iznad teritorije pod kontrolom neprijatelja”.

Takođe se navodi da je avion oboren tokom bombardovanja, na oko 50 kilometara od linije fronta.

„Biće još ovakvih gubitaka. NATO je poslao F-16 u lov”, piše dalje u poruci. „Zbog toga će naši gubici na zemlji rasti”, dodaje se.

 

 

Slavlje na Zapadu

U avgustu je Ukrajina primila prve lovce F-16 nakon što je američki predsednik Džo Bajden odobrio isporuke preko trećih zemalja. Norveška, Belgija, Holandija i Danska su među državama koje su obećale da će Ukrajini poslati više od 85 aviona F-16.

Korisnici društvenih mreža koji podržavaju Ukrajinu brzo su počeli širiti vest o obaranju ruskog aviona i spekulacije da je američki F-16 učestvovao u napadu.

„Ruski izvori već tvrde da je F-16 oborio ruski lovac”, objavio je NOEL reports.

„F-16 obara ruski Su-34. Upravo zbog toga su F-16 stigli u Ukrajinu. Zasad to potvrđuju samo ruski izvori — čekamo zvanične informacije”, napisao je Jirgen Naudit. Novinar Euan Makdonald napisao je: „Odlične vesti, ako je tačno.”

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je u maju da je uništilo devet ruskih aviona, dok je u februaru tvrdilo da je oborilo deset ruskih aviona u deset dana.

Ukrajina izgubila prvi F-16 u avgustu

Ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo je jedan od danskih aviona Lokid Martin F-16 tokom operacije iznad Ukrajine krajem avgusta. Pilot, potpukovnik Oleksij Mes, poginuo je.

Prema dostupnim podacima, Mes je manevrisao svojim F-16 kako bi napao dolazeće ruske rakete, kada su zemaljski radari izgubili kontakt sa avionom. Spasioci su, navodno, pronašli mesto pada i potvrdili smrt Mesa.

„Spasao je bezbroj Ukrajinaca od smrtonosnih ruskih raketa, nažalost, po cenu svog života”, navelo je tada ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je od početka rata izgubilo više od 90 aviona — što predstavlja dve trećine njihovog predratnog voznog parka. Ove gubitke nadoknađuju obnavljanjem starih aviona i prihvatanjem viška letelica, uključujući F-16, koje su stigle kao pomoć od saveznika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading