ukrajina
Foto: Alo/Foto Tanjug AP

Kada padne mrak nad Bučom, žene iz ukrajinske dobrovoljne jedinice, poznate kao "veštice iz Buče", izlaze na zadatak. Ova grupa, gotovo isključivo sastavljena od žena, štiti ukrajinsko nebo od ruskih dronova koji preplavljuju vazduh, dok se sve više muškaraca šalje na front.

S obzirom na to da se dronovi često ispaljuju iz Rusije u talasima, njihov zadatak je da obore što više njih pre nego što dođu do glavnih položaja. Noćne smene omogućuju im da usklade svoj rad u odbrani zemlje s dnevnim poslovima, s obzirom na to da među njima ima učiteljica i doktorki, a tu je čak i manikirka. Mnoge od njih smatraju da im učestvovanje u ovoj jedinici pomaže da se nose s osećajem nemoći koji su doživele tokom okupacije Buče na početku rata.

- Imam 51 godinu, 100 kg, ne mogu da trčim. Mislila sam da će me poslati kući, ali su me primili! - priseća se Valentina, veterinarka koja se pridružila jedinici za obaranje dronova ovog leta i sada koristi nadimak Valkira.

- Mogu da radim ovaj posao. Oprema je teška, ali mi žene možemo to da uradimo - kaže Valentina.

Njena jedinica naglo napušta šumsku bazu, a terensko vozilo vozi se prema središtu polja. Tim od četiri žene izlazi kako bi postavio svoje oružje. Mitraljezi koje koriste pripadaju drugoj eri: dva Maxima iz 1939. godine, a kutije s municijom ukrašene su crvenim zvezdama iz sovjetskog doba. Sergij, jedini muškarac u timu, ručno stavlja flaširanu vodu kao rashladnu tečnost. To je jedina opcija koja im je dostupna jer je najbolja oprema Ukrajine već na prvoj liniji, a neprekidno traže dodatnu podršku od svojih saveznika. Iako je oružje staro, izvanredno je održavano, a Veštice se ponose time što su od leta oborile tri drona.

Njena prijateljica Ina takođe je u ranim 50-im godinama i upravo je na jednom od svojih prvih zadataka: "Da, ovo je strašno. Ali isto je bilo i s porođajem, a ipak sam to učinila tri puta." Ova profesorka matematike povremeno mora da žuri iz šume kako bi stigla na nastavu:

- Odeću držim u autu. I cipele na štiklu. Kad se nastava završi, vraćam se u auto, presvučem se na brzinu i krećem u akciju. Muškarci su otišli, ali mi smo tu. Šta Ukrajinke ne mogu? Mi možemo sve - kaže ona.

S položaja u polju, Julija na svom tabletu prati dva drona. Lete iznad susedne regije, tako da nema neposredne opasnosti za Buču, ali mitraljezi će ostati na mestu dok ne završi uzbuna.

Komandant ove jedinice je pukovnik Andrij Verlati, koji se upravo vratio iz Pokrovska, gde se vode žestoke borbe.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading