Viktor Orban
Foto: AP/Alexandru Dobre (STR)


Mađarski premijer Viktor Orban izneo je plan da pozove nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona da pokrenu pregovore sa Rusijom u ime cele Evropske unije kako bi se pronašlo rešenje za ukrajinski sukob. Orban je naglasio da je neophodno promeniti strategiju i otpočeti mirno rešavanje sukoba u Ukrajini, ističući da je EU izgubila u ovom sukobu zbog loše osmišljene strategije.

Mađarski premijer je takođe izrazio svoje nezadovoljstvo planom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za rešavanje ukrajinske krize, ističući da ga „hvata jeza“ od njegovog plana. Orban je naglasio da je potrebno preći sa vojne strategije na mirovnu strategiju, uz zahtev za prestanak vatre i mirovnim pregovorima.

Kritika EU zbog odbijanja uspostavljanja odnosa sa Rusijom

Orban je kritikovao odbijanje EU da uspostavi odnose sa Rusijom povodom ukrajinskog sukoba, nazivajući to velikom greškom. Naglasio je da je neophodno uspostaviti pregovore, ističući da je retkost u istoriji ratovanja da dve suprotstavljene strane nemaju kontakt.

Podsetimo, Vladimir Zelenski je predstavio pred parlamentom Ukrajine svoj „plan pobede“, koji se sastoji od pet tačaka i tri tajne dopune i u kome se, između ostalog, predlaže da se na teritoriji zemlje razmeste strane snage nenuklearnog obuzdavanja.

Orbanov plan za pregovore sa Rusijom u ime cele EU, kao i njegova kritika plana ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, jasno pokazuju njegovu nameru da se pronađe mirno rešenje za ukrajinski sukob i da se promeni strategija EU u vezi sa ovim pitanjem. Očigledno je da Orban smatra da je neophodno uspostaviti dijalog sa Rusijom kako bi se pronašlo rešenje za ovu krizu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading