Volodimir Zelenski
Foto: Alo/Tanjug

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u Briselu da je bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu rekao da će Ukrajina ili ući u NATO ili će imati nuklearno oružje.

"Ili će Ukrajina imati nuklearno oružje, koje će služiti kao zaštita, ili mora biti deo neke vrste alijanse. Osim NATO-a, mi ne znamo za tako efikasan savez", naglasio je Zelenski, govoreći o sastanku sa Trampom u septembru.


Zelenski o izboru članstva u NATO-u


Istovremeno, Zelenski je naglasio da će izabrati članstvo u NATO-u umesto težnje za nuklearnim oružjem. On je takođe pomenuo Budimpeštanski memorandum prema kojem je Ukrajina pristala 1994. godine da odustane od svog nuklearnog arsenala u zamenu za bezbednosne garancije Rusije, SAD i Velike Britanije. Zelenski tvrdi da je taj sporazum doveo do toga da je Ukrajina izgubila svoj nuklearni štit.

Zelenski predstavio "plan pobede" u Briselu


Danas je Zelenski predstavio evropskim liderima svoj "plan pobede" za okončanje rata u Ukrajini koji je prethodno predstavio u sredu pred ukrajinskim parlamentom. Ova inicijativa predstavlja ključni korak u pokušaju da se okonča višegodišnji sukob u istočnoj Ukrajini.

Zelenski je ovom prilikom istakao važnost rešavanja konflikta i postizanja stabilnosti u regionu, te se nada podršci evropskih lidera u sprovođenju svog plana. S obzirom na značaj Ukrajine u geopolitičkom smislu, ovo predstavlja potez od velikog značaja kako za Ukrajinu, tako i za širu međunarodnu zajednicu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Beba

17.10.2024 19:59

Ovaj covek je ostari 20 god.Sta mu je to budali trebalo?