Kim vozio tenk
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska obaveštajna agencija presrela je komunikaciju između ruskih vojnika koja izražava zabrinutost zbog obezbeđivanja naređenja i snabdevanja vojnika Severne Koreje, prenosi CNN.

Presretnuti razgovor, kodnog imena 'K bataljon', otkriva pogrdne opaske prema budućim severnokorejskim saborcima, u jednom trenutku nazivajući ih 'prokletim Kinezima'. Značajno je da jedan vojnik opisuje reakciju drugog na zadatak 'upoznavanja ljudi', prikazujući ga kao začuđenog i zbunjenog. Komunikacija je presretnuta iz šifrovanih ruskih kanala u noći 23. oktobra, kako je saopštila ukrajinska obaveštajna služba.


Presretnuti razgovori takođe otkrivaju planove da se obezbedi jedan prevodilac i tri starija oficira za svakih 30 vojnika Severne Koreje, predlog sa kojim se čini da se ruski vojnici ne slažu. Oni dovode u pitanje izvodljivost pronalaženja i osiguranja potrebnog broja oficira, izražavajući frustraciju zbog nadolazećeg dolaska 77 komandira bataljona. Presretnuti razgovori su se dogodili nakon što je ukrajinska vojna obaveštajna služba objavila da je videla grupu vojnika Severne Koreje u ruskoj oblasti Kursk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski primio je izveštaj o raspoređivanju vojnika Severne Koreje od ukrajinskog vrhovnog komandanta u petak. Prema obaveštajnim izveštajima, Rusija planira da prvi put rasporedi vojnike Severne Koreje na bojištima 27. i 28. oktobra. Zelenski je kritikovao BRICS samit koji je organizovao ruski predsednik Vladimir Putin u Kazanu, optužujući Rusiju za korake ka eskalaciji. Ova izjava dolazi usred prvobitnih negacija Kremlja u vezi sa raspoređivanjem vojnika Severne Koreje, pri čemu je Putin kasnije izbegao da opovrgne vojnu angažovanost Pjongjanga na BRICS samitu.

Severna Koreja je saopštila u petak da bi svako raspoređivanje njihovih vojnika u Rusiji bilo u skladu sa međunarodnim pravom, kako prenosi državni medij. Međutim, oni nisu eksplicitno potvrdili slanje vojnika. Ranije, Severna Koreja je opovrgla takve izveštaje. Zelenski je naglasio potrebu da se pritisne Moskva i Pjongjang da se pridržavaju Povelje UN i da se drže odgovornima za eskalaciju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading