Rat u Ukrajini
Foto: Printscreen/Youtube/Military Summary


Analitičar Aleksandar Merkuris iznosi procenu da je ukrajinska vojska suočena sa izuzetno teškom situacijom u oblasti Kurahova, gde su odbrambene linije značajno oslabljene. Prema njegovim rečima, moral među ukrajinskim vojnicima je vidno poljuljan jer su svesni da su opkoljeni i da je sve manje nade za njihovo izvlačenje. Nedostatak zaliha dodatno utiče na njihovu spremnost i moral, što čini situaciju još ozbiljnijom.

Rusko Ministarstvo odbrane je izvestilo da su jedinice grupe Vostok uspele da uspostave punu kontrolu nad Ugledarom, strateški značajnim mestom koje omogućava ruskim trupama operativnu i vizuelnu kontrolu nad logističkim pravcima prema Kurahovu. Denis Pušilin, lider DNR-a, ističe da zauzimanje Ugledara pruža prednost u blokiranju neprijateljskih snabdevanja i omogućava dalji pritisak na ukrajinske pozicije u Kurahovu.

Grad Kurahovo ima značajan operativni i strateški značaj. Njegovim zauzimanjem otvara se mogućnost da se ukrajinske trupe stave pod pritisak na više frontova. S obzirom na trenutne uslove, ruske snage na Kurahovskom pravcu ostvaruju značajne strateške prednosti, a stanje ukrajinskih odbrambenih linija postaje sve kritičnije.

Prodor ruskih trupa prema Kurahovu predstavlja pretnju za ukrajinske položaje severno od grada, dok dalji uspeh u napredovanju omogućava i strateško širenje ka selima Bogatir i Velika Novoselka, što bi moglo dodatno destabilizovati ukrajinske linije u regionu. Ovo bi moglo dovesti do taktički neodrživih pozicija ukrajinskih trupa, što bi dodatno otežalo njihovo pregrupisanje i eventualno povlačenje.

Merkuris ističe da bi uspeh ruskih trupa u ovoj oblasti mogao imati dalekosežne posledice po ukrajinsku vojsku. Nedostatak resursa direktno utiče na spremnost i moral ukrajinskih snaga, što ih čini sve ranjivijim u ovoj situaciji. Kontrola nad ključnim logističkim pravcima prema Kurahovu i moguće dalje napredovanje ruskih trupa predstavljaju ozbiljnu pretnju za ukrajinsku vojsku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading