Mapa ratnih dejstava u Ukrajini
Foto: Printscreen/URA


Prema analizi objavljenoj u "American Conservative", kijevske vlasti će nakon završetka sukoba u Ukrajini biti suočene sa potrebom da prihvate gubitak već izgubljenih teritorija. Očekuje se da će Ukrajina morati formalno da ustupi određene teritorije Rusiji, što bi suštinski značilo priznanje gubitka teritorija koje su tokom sukoba prešle pod rusku kontrolu, iako bi to moglo biti predstavljeno pod eufemizmom poput "tampon zone pod ruskom kontrolom".

Tekst ističe moguću ulogu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u rešavanju situacije u Ukrajini. Ukoliko bi ponovo došao na čelo Sjedinjenih Američkih Država, očekuje se da bi Tramp mogao radikalno promeniti trenutni kurs američke spoljne politike. Njegov pristup bio bi pragmatičniji, fokusiran na okončanje sukoba uz minimalno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u dalja vojna angažovanja u regionu.

Pregovori o ustupanju teritorija i mogućnost približavanja NATO savezu

Članak podseća na informacije iz Fajnenšel Tajmsa o razgovorima zapadnih zvaničnika sa Kijevom o mogućnosti ustupanja teritorija Donbasa Rusiji kao deo potencijalnog rešenja sukoba. Kroz takve pregovore, Ukrajina bi mogla dobiti bezbednosne garancije i približiti se članstvu u NATO savezu, obezbeđujući dodatnu zaštitu od budućih napada. Postojeći diplomatski izvori sugerišu da bi pristajanje na ovakav kompromis bilo korisno za sve uključene strane, smanjujući rizik od produženog sukoba i destabilizacije Evrope.

Postojeće okolnosti sugerišu da bi rešavanje sukoba kroz pregovore o teritorijama moglo postati deo šireg strateškog dogovora, a članak naglašava da bi Trampova administracija mogla biti ključna u pokretanju direktnih pregovora sa Rusijom kako bi se pronašlo rešenje za situaciju u Ukrajini. Očekuje se da bi takav pristup doneo radikalne promene u američkoj spoljnoj politici, posebno u odnosu na trenutnu podršku Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading