Na šta obratiti pažnju prilikom renoviranja malog stana do 50 kvadrata
Shutterstock

Posebno kada je u pitanju ograničen prostor, odnosno manja kvadratura, to je značajnije iskoristiti svaki slobodan centimetar prostora u svrhu praktičnog dizajniranja enterijera. Sjajne uštede može napraviti keramičar u kuhinji ili kupatilu, zatim najbolji električar, ali i moler za kojeg su krečenje i gipsarski radovi pravi kreativan izražaj na zidovima prostora.

Renoviranje malog stana, odnosno prostora koji ima do 50 kvadrata počinje detaljnim planiranjem i organizacijom, kao i angažovanjem najboljeg dizajnera, arhitekte i vrhunskih majstora u svim oblastima u kojima se realizuju radovi. Da bi svaka doneta odluka bila troškovno opravdana i rezultirala zadovoljstvom kada se i ostvari, važno je odrediti raspoloživ budžet i ustanoviti lične potrebe i želje u pogledu estetike i funkcionalnosti malog stana.

Živopisni radovi koje realizuje najbolji keramičar u ograničenoj kvadraturi

Profesionalac kao što je keramičar angažuje se da bi prostor hodnika, kuhinje i kupatila učinio praktičnim i kvalitetno iskorišćenim u svakom trenutku. Kada se renovira mali stan, keramičar najčešće ima zadatak da postavi nove zidne i podne keramičke pločice, bilo lepljenjem na postojeću podlogu ili uz prethodno skidanje starog dizajna. Troškovno posmatrano, kada se angažuje keramičar cena po kvadratu kreće se od 8 do 14 evra po kvadratu, u zavisnosti od obima radova, podloge na koju se pločice postavljaju, kao i samog stanja objekta.

Efikasno iskorišćavanje prostora u stanu do 50 kvadrata podrazumeva upotrebu keramičkih pločica na mestima koja će odlično uštedeti svaki slobodni centimetar, uz svetle tonove i njihove srednje i male dimenzije. Na primer, u kupatilu se umesto kade postavlja podni deo tuš kabine od blokova i keramičkih pločica. U prostoru kuhinje, za mali prostor predlažu se svetle boje podnih i zidnih pločica A kategorije, koje će keramičar profesionalno postaviti uz dekorativne bordure i fug masu.

Električar za sjajne instalacije i moler uz kojeg su gipsarski radovi kvalitetni

Drugi poslovi koji su obično obuhvaćeni renoviranjem malog stana podrazumevaju da se angažuju električari i moleri. Električarski radovi obuhvataju detaljno planiranje pozicija za izvore električne energije, zamenu lustera, alarma, zvona, ventilatora, zatim kvalitetno instaliranje utičnica i drugih instalacija, kao i njihovo vešto skrivanje na nevidljivijm mestima. Dodatno, u malom stanu sjajno može da izgleda savremena led rasveta u beloj ili šarenim bojama u kuhinji, ali i oko delova nameštaja od drveta. Kada se angažuje električar cena zavisi od konkretne vrste i obima posla, a kreće se od 1 evra za zamene kablova, oko 25 evra za spajanje grejnih tela, do 80 evra za zamenu spratnih tabli uz 36 osigurača.

Gipsarski radovi su moderan način da mali stan koji nema više od 50 kvadrata dobije novi sjaj. Veoma je moderno postavljanje pregradnih zidova, što ne samo da daje prostoriju više, već i u kombinaciji sa kvalitetnom stolarijom i atraktivnom rasvetom izgleda savršeno. Pored toga, pregrađivanje kuhinje sa šankom od gipsa odlično štedi prostor. Gipsarski radovi stvaranja pregradnog zida sa policama koje su kreirane u njihovoj konstrukciji od istog materijala, vanvremenski su dizajn koji ne samo da odlično izgleda, već je i praktičan sa stanovišta korisnosti. Cene gipsarskih radova po kvadratu za renoviranje stana kreću se od 11 evra za montažu spuštenog plafona okvirno, preko 20 evra za pregradne zidove, dok dodatne troškove stvara postavljanje lajsni, kaskade, oblaganje cevi i druge usluge.

Gipsarski i molerski radovi praćeni su kvalitetnim krečenjem, što je u malom stanu važan element vizuelnog efekta – svetliji tonovi proširuju prostor, dok je svedeni dekor i „igra boja“ način ulepšavanja. Cena krečenja po kvadratu zavisi da li je u pitanju jedna, dve ili više boja, kao i da li se koriste neke tehnike poput posipanja šljokica, čuvena „sahara“, raznovrsni oblici i ilustracije. Na taj način, cena krečenja po kvadratu kreće se od 1 evra za belu, do 3 evra u zavisnosti od odabrane vrste i kombinacije boja. Podloga se postavlja za nekih 0,5 evra po kvadratu, dok gletovanje podloge gotovo udvostručava cenu krečenja.

Renoviranje malog stana obuhvata veliki broj poduhvata, za koje se angažuje keramičar, električar, moler za inovativno krečenje i uz kojeg će se kreirati neverovatni gipsarski radovi. Postavljanje pločica ne velikom broju pozicija, zatim električnih instalacija i uređaja uz uštedu prostora, kao i stvaranje pregradnih zidova, način su da stan do 50 kvadrata bude vrlo praktično i funkcionalno uređen u modernom vremenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading