POSLASTICA IZ BAJKE Ferero torta, raskošna, kremasta i neodoljiva
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci

Za biskvit (24cm):

6 jaja
8 kašika šećera
6 kašika ulja
6 kašika mleka
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
1 prašak za pecivo

Za kremu:

200 g mlečne čokolade
100-200g tamne čokolade
100 g pečenih, krupno seckanih lešnika
500 ml slatke pavlake

Još:

100g lešnik napolitanki

5 kašika nutelle 

Za dekoraciju:

3 kesice šlag krema od čokolade
mleko
pečeni lešnici

Priprema

Za biskvit penasto umutite jaja sa šećerom, jedno 10 minuta dok jaja ne narastu i ne pobele. Dodajte ulje i mleko pa promešajte mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju dodajte i prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa kratko promešajte mikserom takođe na najmanjoj brzini, samo da se sastojci sjedine. Smesu za biskvit ulijte u okrugli kalup prečnika 24 cm, obložen pek papirom, i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 minuta.

POSLASTICA IZ BAJKE Ferero torta, raskošna, kremasta i neodoljiva

Foto: Youtube/Printscreen

 

Biskvit prohladite pa ga presecite dva puta tako da dobijete 3 kore. 

Za kremu, zagrejte slatku pavlaku skoro do vrenja pa ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke, i mešajte dok se skroz ne otopi i lepo ne ujednači, pa na kraju dodajte i krupno seckane pečene lešnike. Ostavite u frižider da se stegne. Ovo je najbolje da uradite prethodnu noć ili barem jedno 6 sati pre filovanja. Što se tiče količine tamne čokolade, ako koristite neku sa većim procentom kakaa (min. 50-60%), biće vam dovoljno i sto 100 g, a ako vam čokolada ima manje kakaa od toga, stavite 200 g da bi vam se ganache stegao kako treba.

Filovanje:

Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite prvu koru. Teglu nutelle stavite malo u toplu vodu ako je potrebno, da bi se lakše mazala i namažite u tankom sloju. Potom sipajte polovinu krupno mlevenih napolitanki i nanesite polovinu kreme. U original receptu ide prvo krema pa napolitanke, ali onda će vam se druga kora odvajati, pa mislim da je ovako bolje, da vam se kora zalepi za kremu. Takođe, ja nisam potrošila celu količinu napolitanki, pa će možda i vama biti dosta i manje od 100 g. To su već neke stvari koje prepuštam vašoj proceni i volji. 

Stavite i drugu koru, ponovite ceo postupak sa nutellom, napolitankama i kremom i završite sa trećom korom.

Dekorišite po želji. Ja sam celu tortu premazala šlag kremom od čokolade i obilno posula pečenim lešnicima. 

Tortu ohladite u frižideru a potom uživajte.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading