NUTRICIONISTI ISTIČU Šampinjone treba češće da jedemo da bismo imali dug i zdrav život
Nutritivno su izuzetno bogati, imaju malo kalorija i veoma su hranljivi.
Ovo izuzetno povrće, koje mnogi nazivaju šumskim mesom, dostupno je tokom cele godine, ali za razliku od mesa ono ne sadrži masti i holesterol.
Savetuje se da ih redovno upotrebljavate u ishrani, jer spadaju u lako svarljive namirnice zbog obilja vlakana.
Odličan su izbor za bilo koju sezonu jer se od njih mogu brzo pripremiti ukusni i ekonomični obroci.
Bilo da ih pripremate na vodi, ulju ili puteru, uživaćete u njihovoj jedinstvenoj aromi i svom organizmu podariti obilje proteina, vitamina, minerala i vlakana.
Kada je u pitanju izbor šampinjona, neko voli krupnije, neko sitnije, ali ono što je veoma važno jesu uslovi čuvanja jer na visokim temperaturama brzo propadaju.
Nekoliko dana ih možete čuvati u frižideru, najbolje u papirnoj kesi zamotanoj u vlažnu krpu jer ćete tako održati njihovu vlažnost i svežinu.
Pijace su pravo mesto za plasman pečuraka, jer kupci traže i cene kvalitetnu i svežu robu.
Tako je recimo poznato da na Zemunskoj pijaci izvrsne šampinjone možete kupiti na tezgi br. 23 kod Vere Jović, proizvođača iz Smedereva.
Zašto je dobro jesti pečurke?
- Podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca i time jačaju imunski sistem
- Pomažu kontrolu lipida u krvi i štite od bolesti srca
- Sadrže antioksidante koji štite i obnavljaju ćelije
- Sadrže oko 90 odsto vode pa su idealna namirnica za one koji drže dijetu
Vera na Beogradskim pijacama pečurke prodaje 24 godine, u početku na Zelenom vencu i Bajloniju, a sad već 20 godina na Zemunskoj pijaci.
S obzirom na obim proizvodnje, kod Vere se snabdevaju i mnogi restorani, što govori o kvalitetu njenih proizvoda, ali i o tome koliko je porodica Jović vredna.
Pošto najbolje savete ali i recepte možete dobiti od proizvođača, Veru smo pitali kako ona najčešće priprema šampinjone.
Predložila je odličan recept, za koji su potrebni luk, pečurke, malo spanaća, pirinač, jaja, pavlaka i začini po ukusu.
Luk se prodinsta, dodaju se seckani šampinjoni, potom pirinač i na kraju spanać. To se dinsta dok pirinač ne upije vodu koju šampinjoni puštaju.
Kada voda ispari, smesa se prelije umućenim jajima i pavlakom i zapeče. Isecka se na kocke i servira.
Ovaj obrok je veoma lak za pripremu i izuzetno je hranljiv.
Postoji verovanje da su pečurke nastale od groma posle olujne noći i zato ih nazivaju hranom bogova.
Ukoliko želite da imate dobro zdravlje i lepu figuru, savetujemo vam da često konzumirate ovu veoma zdravu namirnicu, koja zbog obilja vlakana pruža osećaj sitosti.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)