OVAJ VITAMIN SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG I MOŽDANOG UDARA: Evo kako da prepoznate njegov nedostatak
Shuterstoock

Osobe koje ishranom unose veće količine vitamina K1 i K2 imaju manji rizik za aterosklerozu, utvrdili su naučnici sa Univerziteta Zapadne Australije u Pertu.

Časopis američkog udruženja za srce je objavio podatke prikupljane 21 godinu od osoba koje na početku tog razdoblja nisu patile od ateroskleroze.

Za vreme studije je 8.726 od 53.370 praćenih osoba prosečne starosti 56 godina bilo hospitalizovano zbog ateroskleroze. 

Nakon što su uzeli u obzir ostale poznate faktore rizika, povećani unos vitamina K1 i K2 je bio povezan do 21 odsto manjim rizikom za aterosklerozu.

Vitamin К1 ili filohinon javlja se u lisnatom zelenom povrću poput spanaća i kelja, dok se vitamin К2, ili menakinon, javlja u hrani životinjskog porekla, uključujući puter, žumance, i fermentisanu hranu, poput kefira.

I vitamin К1 i vitamin К2 proizvode proteine koji pomažu u zgrušavanju krvi. Zgrušavanje krvi sprečava prekomerno krvarenje iznutra i spolja.

Ako osoba ima nedostatak vitamina К, to znači da telo ne može da proizvede dovoljnu količinu proteina koji su potrebni za zgrušavanje krvi, što povećava rizik od prekomernog krvarenja.

Određeni lekovi i medicinska stanja mogu smanjiti proizvodnju vitamina К i inhibirati apsorpciju, što znači da odrasli mogu imati manjak vitamina K.

Lečenje

Ako osoba razvije nedostatak vitamina К, lekar će joj dati dodatak vitamina К koji se naziva fitonadion.

Osoba obično uzima dodatak oralno, mada su dostupne i injekcije, ako je telo osobe manje sposobno da apsorbuje dodatak oralno.

Doziranje zavisi od starosti i zdravlja pojedinca. Uobičajena doza fitonadiona za odrasle iznosi od 1 do 10 mg, uz moguće ponavljanje doziranja nakon 12 sati.

Lekar će takođe razmotriti da li osoba uzima antikoagulanse, jer oni mogu da interaguju sa vitaminom К.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading