Ne preterujte! Evo koliko maslaca dnevno smete da pojedete
Foto: Shutterstock

Jedna supena kašika (14 grama) putera sadrži sledeće hranljive materije: 102 kalorije, 11,5 grama masti, od 1 do 12 odsto vitamina A, E, B12 i K. Iako je puter bogat kalorijama i masnoćama, sadrži i niz važnih hranljivih materija.

Dobar je izvor vitamina A, vitamina rastvorljivog u masnoćama potrebnog za zdravlje kože, imunološku funkciju i dobar vid. Takođe, sadrži vitamin E, značajan za zdravlje srca i antioksidansnu zaštitu ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Pored toga, maslac sadrži riboflavin, niacin, kalcijum i fosfor.

Šta je konjugovana linolna kiselina

Maslac je odličan izvor konjugovane linolne kiseline (CLA), vrste masnoća koja se nalazi u mesu i mlečnim proizvodima. CLA se povezuje sa impresivnim zdravstvenim prednostima, prvenstveno preventivnih, i dejstava protiv rasta malignih ćelija raka dojke, debelog creva, debelog creva, želuca, prostate i jetre.

Druga istraživanja sugerišu da bi suplementacija CLA mogla da utiče na smanjenje telesnih masnoća, što je od ogromne koristi u kontroli telesne težine. Jedno od njih je pokazalo da je konzumiranje 3,4 grama CLA dnevno smanjilo je telesnu masnoću kod 134 odrasle osobe sa prekomernom težinom. Uz to, može da bude od pomoći u poboljšanju imunološke funkcije i smanjenju markera upale (faktor nekroze tumora i C-reaktivni protein).

Za dobro zdravlje, kontrolu unosa masnoća i izbegavanje rasta holesterola, preporučuje se ograničenje unosa zasićenih masnoća na manje od 10 odsto ukupnih dnevnih kalorija.

Na primer, unosite 2.000 kalorija dnevno, to je otprilike 22 grama zasićenih masnoća ili 3 kašike (42 grama) putera.

Zbog toga je najbolje ograničiti unos na 1, najviše 2 kašike (14-28 grama) dnevno, i to obavezno u kombinaciji sa drugim zdravim masnoćama. To su pre svega maslinovo ulje, orasi, semenke, kokosovo ulje, avokado i masna riba.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading