Imate problem sa probavom? Domaće lanene pločice su pravi spas
Lanene pločice imaju visoku nutritivnu vrednost. Razlog njihovih brojnih zdravstvenih prednosti prvenstveno je izuzetno hranljiv sastav semena lana. Ako su uz to pravljene od integralnog i bezglutenskog brašna, jasno je da imamo zdravu, pristupačnu opciju koju možemo da koristimo u različitim varijantama.
Istraživanja kažu da visok sadržaj lana može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, lanene pločice se preporučuju osobama sa dijabetesom zbog sposobnosti da utiču na insulin i stabilizuju nivoe šećera u krvi. Omega-3 masne kiseline su potrebne za dobro kognitivno zdravlje i bolju funkciju mozga.
Lan spada u antiinflamatorne namirnice, koje smanjuju upalne procese. Zanimljivo je da su studije pokazale da može da utiče na valunge, neprijatnu i stresnu prateću pojavu menopauze. Ova namirnica je korisna i za zdravlje naše kože jer pomaže kod akni, ekcema i suve kože koja se peruta. Jak imunitet je jedan od preduslova za smanjenje rizika od malignih bolesti. Kako lan doprinosi održavanju dobre ravnoteže bakterija u našoj crevnoj flori, veza sa imunitetom je direktna.
Lanene pločice se prave relativno lako, teško mogu da „ne uspeju“ i da nešto uradimo pogrešno u pripremi.
Recept za lanene pločice sa heljdom
Potrebno:
- integralno pšenično brašno (200 grama)
- heljdino brašno (100 grama)
- ražano brašno (150 grama)
- graham brašno (150 grama)
- mekinje (50 grama)
- susam (50 grama)
- suncokret (30 grama)
- laneno seme (50 grama)
- kašičica susamovog putera
- himalajska so
- maslinovo ulje (2 decilitra)
- jogurt (1 decilitar)
- pola kašičice sode bikarbone.
Priprema:
Potrebno je dobro pomešati sve vrste brašna. Zatim dodajte so i sodu bikarbonu, pa postepeno i druge sastojke. Voda koju dolivate treba da bude mlaka, i uz ravnomerno dodavanje umesite testo. Podelite na tri dela i pokrijte suvom pamučnom krpom. Testo tako stoji desetak minuta. Potom ga razvucite oklagijom i isecite u pravougaone oblike veličine po izboru. Pleh ili tepsiju premažite uljem, pa ređajte pločice spremne za pečenje. Peku se desetak minuta, a čuvaju u celofanu.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
možda vas zanima
alo.rs/srbijadanas/Lj.Č.
Komentari (0)