Čuva pamćenje: Ova namirnica je pravi izbor za prevenciju demencije
Stručnjaci ističu da izbior određene hrane takođe možemo aktivirati i hraniti moždane vijuge, a jedna od vodećih jeste ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama.
Omega-3 masne kiseline predstavljaju najbolje nutrijente za mozak, a namirnica kkja ih najviše ima jeste masna riba. Istraživnaja pokazuje da konzumiranje masne ribe barem jednom nedeljno može pozitivno da utiče na mozak i smanji rizik od demencije u starosti.
Od masnih riba izdvajaju se losos, skuša, tuna i haringa koje imaju najviši nivo omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Osim što povoljno deluju na mozak, namirnice bogate omega-3 odlične su za smanjenje rizika od srčanih bolesti i regulišu nivo triglicerida, smanjuju rizik od artiritisa.
Na koje načine omega-3 masne kiseline pomažu našem mozgu i nervnom sistemu:
- Čuvaju zdravlje ćelijskih membrana
- Olakšavaju komunikaciju između neurona
- Pomaže u sintezi i funkciji neurotransmitera
- Podržavaju protok krvi u mozgu
- Pomažu u rastu moždanog tkiva
- Podržavaju spoznaju, uključujući pamćenje
- Smanjuju rizik od anksioznosti i depresije
- Smanjuju rizik od demencije
Potrudite se barem jednom nedeljno da jedete masnu ribu uz povrće ili žitarice za zdravlje mozga i celog organizma.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)