glava
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Stručnjaci ističu da izbior određene hrane takođe možemo aktivirati i hraniti moždane vijuge, a jedna od vodećih jeste ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 masne kiseline predstavljaju najbolje nutrijente za mozak, a namirnica kkja ih najviše ima jeste masna riba. Istraživnaja pokazuje da konzumiranje masne ribe barem jednom nedeljno može pozitivno da utiče na mozak i smanji rizik od demencije u starosti.

Od masnih riba izdvajaju se losos, skuša, tuna i haringa koje imaju najviši nivo omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Osim što povoljno deluju na mozak, namirnice bogate omega-3 odlične su za smanjenje rizika od srčanih bolesti i regulišu nivo triglicerida, smanjuju rizik od artiritisa.

Na koje načine omega-3 masne kiseline pomažu našem mozgu i nervnom sistemu:

  • Čuvaju zdravlje ćelijskih membrana
  • Olakšavaju komunikaciju između neurona
  • Pomaže u sintezi i funkciji neurotransmitera
  • Podržavaju protok krvi u mozgu
  • Pomažu u rastu moždanog tkiva
  • Podržavaju spoznaju, uključujući pamćenje
  • Smanjuju rizik od anksioznosti i depresije
  • Smanjuju rizik od demencije

Potrudite se barem jednom nedeljno da jedete masnu ribu uz povrće ili žitarice za zdravlje mozga i celog organizma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading