Rat u Izraelu
Foto: AP/Nasser Nasser (STF)

Spasilački timovi koji su učestvovali u izvlačenju tela iz masovnih grobnica u medicinskom kompleksu u Kan Junisu sumnjaju da su pripadnici izraelske vojske umešani u krađu organa, preneli su palestinski mediji.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.356 Palestinaca, dok je njih 77.368 povređeno.

Hamas je, u međuvremenu, kritikovao poziv 17 zemalja da se izraelski taoci hitno puste iz Gaze, istakavši da potpisnice nisu iznele niti jedno rešenje za prethodno iznete palestinske zahteve.

Nova runda pregovora između izraelskih i egipatskih zvaničnika za prekid sukoba između Hamasa i Izraela vođena je u Kairu. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da vidi novi zamah u tim razgovarima.

Izraelski neimenovani zvaničnici naveli su, međutim, da je Izrael jasno poručio egipatskoj delegacije da Hamas mora hitno da pusti 33 izraelska taoca ili će, u suprotnom, IDF početi kopnenu operaciju u Rafi.

Za to vreme, SAD su saopštile da je američka vojska počela sa gradnjom plutajućeg pristaništa na obali Gaze, koje će pomoći sa isporukom humanitarne pomoći civilnom stanovništvu iz Kaira.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Eksplodirala bomba na auto-placu u blizini Tel Aviva


Izraelska policija saopštila je da je bomba eksplodirala večeras na auto-placu u gradu Rišon Lecion, u blizini Tel Aviva, a povređenih nije bilo.

U eksploziji su oštećena tri vozila, a dogodila se u trenutku dok je auto-plac bio zatvoren, prenosi Džerusalim post.

Policija je na licu mesta locirala ostatke municije u okviru uviđaja koji je otvoren za ispitivanje pozadine i okolnosti incidenta.
 

Hamas objavio novi video snimak na kojem taoci mole za pomoć (VIDEO)

Hamas je objavio video snimke na kojima su prikazani novi taoci Kit Sigel (64) i Omri Miran (46). 

Dvojica talaca su potvrdila svoj identitet i u snimku su istakli da se nadaju dogovoru koji bi ih oslobodio, kao i druge ljude u zatočeništvu u Pojasu Gaze. 

Miran na snimku poručuje da je u zorbljeništvu proveo 202 dana, dok Sigel pominje i jevrejski praznik Pasha, što ukazuje da su materijali nedavno snimljeni. 

Sigel je američki državljanin, a zarobljen je sa svojom ženom u kibucu Kfar Aza 7. oktobra. Njegova supruga, Aviva Sigel, puštena je tokom novembarske razmene talaca i palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima.

Borci Hamasa su Mirana zarobili tokom napada 7. oktobra u kibucu Nir Oz.

 

 

Fokus foruma u Saudijskoj Arabiji situacija u Gazi, prisustvovaće i Blinken

Državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken pridružiće se Svetskom ekonomskom forumu (WEF), na kojem će svetske diplomate razgovorati o situaciji u Pojasu Gaze. 

Na formu bi trebalo da se nađu i palestinski predsednik Mahmoud Abas, te premijeri Katara, Jordana, Egipta i Iraka.

Tema razgovara biće i pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre koji su, kako se ističe, dobili "novi zamah".

Ministarstvo zdravlja Gaze upozorava na širenje bolesti i epidemije

Širenje bolesti i epidemije posledice su izlivanja kanalizacije, gomilanja otpada na ulicama i u kampovima za raseljene, te širenja insekata u opkoljenom Pojasu Gaze.

Zbog rastuće temperature, takva mešavina elemenata preti "zdravstvenom katastrofom", navodi Ministarstvo zdravlja Gaze.

- Apelujemo na sve zainteresovane međunarodne i humanitarne institucije da brzo intervenišu - dodaje se.

Na Zapadnoj obali uhapšeno 20 Palestinaca

Izraelske snage uhapsile su najmanje 20 Palestinaca širom Zapadne obale.

Oni su uhapšeni u više racija u Ramallahu, Hebronu, Nablusu, Tulkaremu, Jeninu i Jerusalemu, navodi novinska agencija Wafa.

Broj stradalih u Gazi porastao na 34.388

Najmanje 34.388 Palestinaca je ubijeno, a 77.437 povređeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze u subotu.

Oko 32 su poginula, a 69 je ranjeno u protekla 24 sata, saopštilo je Ministarstvo.

Izraelske snage pucale na ribarsku luku u Gazi

Izraelski brodovi pucali su iz teških mitraljeza prema ribarskoj luci u gradu Gazi, kao i prema kampu Šati na severu Gaze, izveštava Al Džazira Arabik.

Izraelske snage juče su pucale na ribare koji su radili u blizini obale Rafe, ubivši jednog i ranivši drugog.

Izraelska vojska tvrdi da je u petak pogodila 25 vojnih ciljeva u Gazi

Vojska je ciljala Hamasova skladišta oružja, lansirna mesta i baze širom Pojasa, dok je ubijala brojne borce, rekla je izraelska vojska.

Mnoge od operacija odvijale su se u centralnoj Gazi, gde su izraelski zračni napadi, koje su usmeravale trupe na zemlji, ciljali na ćeliju Hamasa, kao i na vozilo u kom se nalazilo osam boraca te grupe, dodala je.

Izraelski vojnici ubili dvojicu naoružanih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili su dvojicu naoružanih Palestinaca koji su otvorili vatru na njih iz vozila u blizini grada Dženina na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je danas izraelska vojska.

Zvanična palestinska novinska agencija Wafa javila je da su bezbednosni zvaničnici potvrdili da su poginula dva Palestinca, a da je palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo da su dva Palestinca ranjena.

Vojska je objavila fotografiju na kojoj se vide dve automatske puške, a za koje navodi da su ih koristili naoružani Palestinci u napadu na vojnu ispostavu u blizini palestinskog grada Dženin, prenosi Rojters.

Nasilje je u porastu na Zapadnoj obali nakon što su 7. oktobra prošle godine počeli sukobi Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Vojska SAD: Huti ispalili tri projektila na dva broda u Crvenom moru

Američka vojska saopštila je da su jemenski pobunjenici Huti lansirali tri protivbrodska balistička projektila na dva broda u Crvenom moru, pri čemu je lakše oštećen jedan britanski naftni tanker.

Američka Centralna komanda (CENCOM) navela je u petak u objavi na platformi X da je oštećen naftni tanker MV Andromeda Star, kao i da je jedan projektil pao u blizini drugog broda, MV Maiša, ali ga nije oštetio. Huti od novembra prošle godine napadaju raketama i dronovima komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu u znak, kako navode, podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u sukobu sa Izraelom u Pojasu Gaze.

Izrael odgovorio na predlog Hamasa o primirju

Hamas je saopštio da je dobio zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji predlog o prekidu vatre i da će ga proučiti pre nego što podnese svoj odgovor, navodi se u saopštenju zamenika šefa te palestinske paravojne grupe u Gazi.

"Dobili smo zvaničan odgovor cionističke okupacije na predlog koji je 13. aprila predstavljen egipatskim i katarskim posrednicima“, rekao je Kalil Al Haja, koji se trenutno nalazi u Kataru, u saopštenju koje je objavila grupa.

Posle više od šest meseci rata sa Izraelom u Gazi, pregovori ostaju u ćorsokaku, a Hamas ostaje pri svojim zahtevima da svaki sporazum mora okončati rat.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading