Igor Despotović
Foto: Printscreen/MUP


Igor Despotović, koji se sumnjiči da je bio u kontaktu sa ubijenim ekstremistom Milošem Žujovićem, koji je izvršio napad na pripadnika Žandarmerije dok je obezbeđivao Ambasadu Izraela na Dedinju, već je bio optuživan za krivična dela povezana sa ekstremizmom. Despotović je uhapšen nakon napada Žujovića ispred izraelske ambasade zbog sumnje da je počinio krivično delo terorističko udruživanje, a Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor do 30 dana. Policija je navodno u njegovom telefonu pronašla poruke koje je razmenjivao sa konvertitom iz Mladenovca pre njegovog napada na žandarma. Despotović je i ranije imao problema sa zakonom zbog svojih ekstremističkih stavova koje je širio putem društvenih mreža i drugih kanala komunikacije poput Telegrafa, na kom je imao svoj kanal.

Despotović je već bio osuđivan, a Viši sud mu je u aprilu izrekao prvostepenu kaznu zatvora od tri godine, dok Apelacioni sud treba da donese konačnu odluku s obzirom na to da je ovo druga prvostepena presuda. On je tada oglašen krivim jer je javno, putem video-snimaka, fotografija i tekstova prenosio ideje kojima je podsticao na terorizam i veličao terorističku organizaciju, to jest Islamsku državu.

Ekstremistički planovi Igora Despotovića

Despotović je svoje opasne ideje širio putem profila koje je na arapskom jeziku zvao „kuća islama“. Osim plana trovanja populacije otrovnim gasom sarinom, kod njega je pronađen i razrađeni plan “Taktike pravednog terora – napad kamionom”, u kojem je detaljno opisano kako odabrati lokaciju i doći do kamiona ili kombija. Tadašnje informacije ukazivale su na to da je Despotović planirao da ubije nekog vozača, otme kamion i uleti u Knez Mihailovu iz pravca Pariske ulice kod Kalemegdana, prenose beogradski mediji.

Crveni alarm bezbednosti u Srbiji

U Srbiji je i dalje na snazi crveni alarm bezbednosti, a premijer Miloš Vučević je najavio da će se narednih dana odlučivati o njegovom trajanju. Takozvana crvena opasnost je "upaljena" nakon terorističkog napada na Dedinju, koji je izvršen oružjem koje svako stariji od 16 godina može da kupi.

Policija je utvrdila da je neposredno pre napada Žujović svojoj supruzi, Besi Žujović iz Berana, poslao video poruku u kojoj je pevao na ruskom i govorio o Izraelcima koji ubijaju muslimane. Ministar Dačić je istakao da je ovo jasno ukazalo na terorističke motive i da je u pitanju bio teroristički akt.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading