vehabije
Foto: Alo

Miloš Žujović (25), vehabija koji je u terorističkom napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu pokušao da ubije pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića, najverovatnije je bio deo veće mreže radikalnih islamista. Kako kažu izvori našeg lista, bitan deo istrage koja se vodi usmeren je na otkrivanje saučesnika, ali i eventualnih nalogodavaca.

Salahudin, kako se zvao Miloš otkako je napustio svoje selo Mala Vrbica kod Mladenovca, prešao je u islam i postao vehabija, oženio se Besom Hadžović, muslimankom iz Plava u Crnoj Gori. S njom je dobio sina, a Besa je sada drugi put trudna. Njen telefon, kada ga veštaci budu otvorili, mogao bi da pokaže s kim su sve ona i suprug kontaktirali.

VIŠE OPCIJA

Prema rečima stručnjaka za bezbednost koji su detaljnije istraživali ovaj slučaj, veoma je moguće, s obzirom na to da na Balkanu postoji veliki broj radikalnih islamista, povratnika sa ratišta u Libiji, Siriji i na drugim mestima, da je Žujović stupio u kontakt s nekima od njih. Takođe, među migrantima koji su masovno prolazili kroz našu zemlju prethodnih godina svakako su neke indoktrinirali ISIS i slične terorističke organizacije.

vehabije

 

 

Ono što se zasad pouzdano zna i ide u prilog našim prethodnim tvrdnjama jeste da Salahudin, po svemu sudeći, baš i nije bio omiljen među pripadnicima vehabijskog pokreta u Novom Pazaru i okolini.

- To bi značilo ili da je deo neke druge mreže, povratnika s ratišta ili one koja se formirala kroz migracione tokove, ili da je bio pojedinac-fanatik, eventualno u kontaktu s nekoliko osoba sličnih njemu. Ova druga opcija značila bi da nije imao šire veze i da nije bio deo neke masovnije ćelije - objasnio je za Alo! sagovornik iz bezbednosnih struktura.

Vehabije se nude ljudima sa socijalnim problemima kao neko utočište, nova porodica

DRECUN

Kako navodi, zasad je rano da se izvede zaključak koja je teorija tačnija.

- Postoje stvari u prilog tome da je bio usamljeni strelac. Jer napad je izveden poprilično amaterski, cilj je izabrao maltene slučajno, pošto je prvo išao do Sinagoge, svakom profesionalcu bi na njegovom mestu bilo jasno da ne može ozbiljnije da ugrozi izraelsku ambasadu, na mesto napada stigao je gradskim autobusom i tako dalje. S druge strane, možda je nešto od toga i namerno tako urađeno da bi svi mislili da nije bilo šire mreže, možda je samo ispipavao teren i stepen budnosti obezbeđenja, možda su sve njegove aktivnosti u stvari imale neki širi i mračniji cilj iza kojeg stoje mnogo opasniji islamisti. Sve je, dakle, otvoreno, previše je i dalje nepoznanica da bismo mogli nešto precizno da kažemo.

Direktor VOA 2015. upozorio na opasne povratnike s ratišta

Nekadašnji direktor Vojnoobaveštajne agencije (VOA) Slavoljub Dabić, u vreme kada je bio na toj funkciji 2015. godine, potencirao je da su povratnici s ratišta ozbiljna regionalna pretnja. Kako je tada rekao, nisu isključene terorističke akcije, a sve se dešavalo u vreme kada je, kako je naveo, nekoliko stotina boraca iz regiona i dalje boravilo u Siriji, Iraku i Libiji.

- Srazmerno broju stanovnika, zapadni Balkan predstavlja jedan od regiona sa većim učešćem dobrovoljaca u sukobima u Siriji. Nekoliko stotina boraca iz regiona je i dalje prisutno u Siriji i Iraku u redovima takozvane Islamske države ili Džabat al Nusre (Al Kaide) - istakao je tada Dabić.

Terorista, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije s drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

- On je bio aktivan pripadnik u toj organizaciji i, koliko sam ja uspeo da saznam, nešto baš i nije bio prihvaćen među većinskim vehabijama, posebno u Novom Pazaru i okolini - rekao je Drecun.

REGRUTOVANJE

Prema njegovim rečima, sistem regrutovanja u vehabije je izuzetno dobro razrađen i pokušava da se ljudima koji imaju određene socijalne probleme ponudi kao utočište, kao neka nova porodica.

- Time pridobijaju ljude - istakao je on.

Vehabije se, objasnio je Drecun, okupljaju po džamijama koje se mogu prepoznati po tome što imaju dva minareta. Prema Drecunovim rečima, njihovo tumačenje islama nije tradicionalno tumačenje ove vere i zato nikako ne bi trebalo muslimane u našoj zemlji trpati u isti koš s njima. Naglašava da je reč o malom broju pojedinaca u odnosu na tradicionalne muslimane, koji su miroljubivi, dobronamerni, spremni na suživot sa svojim komšijama.

Majka teroriste: Trebalo je prvo nas da pobije!

Majka vehabije Miloša Žujovića ispričala je da su suprug i ona sumnjali da im je jedinac u kandžama opasne grupe, ali da nisu imali saznanja šta sprema.

- Sve smo pokušali što smo mogli i znali da sačuvamo sina jedinca. Nismo uspeli i sada smo roditelji ubijenog teroriste. S tim moramo da živimo, iako nemamo razloga za život. Ostali su siročići dvoje dece, unuk koji će sad godinu i nerođena beba, o njima neprestano mislim. Sumnjam da im majka ima takođe pogrešna razmišljanja. Trebalo je Miloš nas prvo da ubije - rekla je kroz suze Biljana Žujović, koja je onkološki i srčani bolesnik.

Prepričava poslednje trenutke sa sinom:

- Sačekao me je predveče na Vidovdan kad sam se vratila od lekara. Bio je nervozan jer u banci nije završio i nije uzeo pomoć za dete. Rekla sam: „Mora baba do dođe kod unuka. Miloše, zvaću da se najavim kad budem dolazila.“ On mi je rekao: „Bože, majka, ti da se najavljuješ, dođi kad hoćeš.“

Dačić: Poslao je supruzi poruku da ga autobus vozi u dženet (raj)

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su prošli kritični trenuci kada je postojala bojazan da ne dođe do još napada kao što je bio onaj u subotu i naveo da je u prilazu tom slučaju neophodno odvojiti dve stvari, od kojih je jedna sam teroristički akt, a druga je postojanje grupacije koja može da se definiše kao vehabijska, odnosno verski ekstremizam, u ovom slučaju islamski.

On je naveo da je crnogorska policija na zahtev iz Srbije obavila razgovor sa suprugom Miloša Žujovića.

- Policija u Crnoj Gori joj je oduzela telefon i videćemo da li je tačno to što smo čuli kada telefon stigne nama na veštačenje. Teroristički čin se desio oko 11 časova, a ona je rekla da je bila u Plavu sa sinom i da je oko 11.15 videla da joj je na Vocap stigla video-poruka koja joj je upućena oko 10.50. Ispričala je da je, kada je otvorila poruku, videla da je Miloš u gradskom autobusu, da peva, kako joj se činilo na ruskom jeziku, i da u poruci govori da ga taj autobus vozi u dženet, to jest, u raj - kazao je Dačić.

Dodao je da je ona ispričala da su joj nakon ovog snimka stigle još dve video-poruke koje je otvorila i čijim sadržajem se iznenadila, a u njima se pominju Izraelci kako ubijaju muslimane:

- Navela je da se uzbudila zbog takvih poruka, da ga je zvala, ali da se on nije javljao i da je kasnije na televiziji videla šta je bilo. Time se definitivno stavlja tačka na rasprave o motivima. Ovde se jasno vidi da je u pitanju teroristički akt.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading