"UZIMAO SAM STEROIDE, A TE VEČERI JE DOŠLO DO PREPISKE" Uroš Blažić šokirao svojom odbranom
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

 

 Uroš Blažić,  je rekao da se nije bezbedno osećao, i da mu odatle oružje. Pored njega su tri zatvorska čuvara.

Uroš Blažič

Foto: Vladimir Marković

 

 

- Ostajem pri svojoj odbrani. Ja bi pre početka želeo da izjavim saučešće porodicama ubijenih. Vreme ne mogu da vrate. Neću da me tužilac pita o kritičnoj večeri. Mislim da je sramno da se vraćam na to veče, mislim da niko nije zaslužio da me isprovocira, da dođe do pucnjave. Hteli su da od mene naprave da sam hteo da izvšim teroristički akt. Hoću da kažem da moj otac,da moj otac nikakve veze sa ovim oružjem. Svestan sam da ću ovo što izjavim izazvati još veći gnev protiv mene. Ja sam svoju karijeru završio, nema potrebe da ispašta moj otac. Neke simpatije prema oružju kod mene se pojavila 2018. godine, kada sam napunio 18 godina. Nisam želeo da pravim punoletstvo, svakakvih situacija je bilo. Želeo sam da da imam oružje iz slučaja ako bi došlo do provale u moju kuću.. Planirao sam da imam porodicu. Pokajao sam što sam imao taj pištolj. Pričam ovo sve da ne bude da sam kupio džak oružja, što nije kupljeno. To bi hteo da podeli, revolver nije mogao da zadovolji moje uslove, tada sam iz njega ispalio 20 metaka. I na primerima iz mog sela i mog društva video sam da je bezveze imati legalno oružje kod sebe. Moj otac je imao kalibarsku, i malokalibarsku pušku. Tako su isto i mom komšiji oduzimali oružje, zato navodim što sam kupovao nelegalno oružje. To uopšte nije bila mala investicija. Spavao sam jedno vreme u zimskom periodu u podrumu. Plašio sam da budem sam, tamo nema kuća u zimu su se okupljali i drogirali, u tom trenutku je bilo alata, keramike. Tada sam se odrekao dela kuće, ja sam bio željan da se osamostalim. Ceo život sam osećao nesigurnost. Znao sam da nema svrhe da podnesem da imam legalno oružje, kao što sam kupio tokarev i tetejac. U policijskoj stanici sam imao isceniran napad, tada je bilo oduzimanja. Nađen je i revolver sa legalnom dozvolom, vazdušna puška sve u legalnom posedu. Zanima me da nedužan čovek ne robija, i neću da navlačim gnev naroda - priča Uroš Blažić i dodaje.

- Toliko je napaćen bio život, da sam morao sebe da gledam, da se desilm. Sa druge strane, moj otac od malena, kada sam bio mali nisam ni znao gde radi. Tada sam video da je u vojsci. Video sam da je sasvim suludo da tražim dozvolu za oružje i krenuo sam da kupim na crno. Da se ne hvalim time, već samo da bude radi moje sigurnosti. Tražio sam da nađem ilegalan pištolj, i tada sam kupio signalni pištolj, ne mogu da kažem od koga. Kupio sam ga u Beogradu, i to nije ono što sam ja želeo. To je pištolj koji ispaljuje svetleći metak. I posle toga hteo sam da dođem do pištolja, ali našao sam  oglas za automatsku pušku. Kupio sam pušku, niko nioje znao ni otac i doneo u kuću u selu Varovnice. Tada sam osetio strah i upitao se šta će mi. Potrošio sam pare, i morao se da vidim kao dalje. U podrumu sam ispalio metke. Ne mogu da objasnim taj začarani krug. Ja ne znam šta mi se u tim tenucima nije vrtelo u mozgu. Onda sam kao što miš navlači sir u svoju jazbinu navlačio kod sebe oružje. Kada sam to kompletirao, bio je ceo arsenal. Posle sam kupio tokarev i tada sam iz njega ispalio jedan metak - objašnjava Blažić.

uroš blažić

Alo.rs/Vladmir Marković

 

 

Uroš gleda u beleške da li je nešto izostavio.

- Napravio sam pištolj za svinje, koji koristi metak bez zrna. Iskoristio sam sistem, pa sam sa aparatom isprobavao koji ću metak da napravim sa tim oblogama. Razmišljao sam kad imam kod sebe, u tom momentu, ja jedan dinar ni na šta nisam ulagao, osim na oružje. Jedno po jedno i nakupi se. Moj otac nije imao nikakve veze sa mom oružjem. Radi se o čoveku koji je profesionalni oficir, nikada predamnom nije ni pričao o oružju. Nije znao, to ga nije zanimalo. Stvorio sam takav utisak kao mali. Ne želim da kažem šta se izdešavalo, i kakva sam maltletiranja proživljavao. Da su mi noću upadali u kuću, da su mi upadali i uzimali brusilicu, alat. Nisam znao ko to radi. Nisam prijavljivao, jer nema svrhe. Jednom je bilo da su mojoj majci ukrali lanac ispred stana, sa tim nije bilo  ništa, zato nisam imao povrenja. Gledao sam sve probleme da rešim sam, mnogo je nepravde izvršeno prema meni. Potpuno je glupo da se hvatam te večeri, ubica sam, ispao sam razbojnik, nisam pomenuo da mi da pare. Pitao sam taksistu jel možeš da mi daš 2.000 3.0000 dinara. Nikada nisam kao, ja nisam klošar da taksistu obijam. Ja sam hteo da budem domaćin, da završim Vojnu akademiju, da budem oficir. Nisam prošao bezbedonosnu povredu. Bio sam u kući došli su pijani majstori da malterišu zid i lepe pločice, i odem i prijavim u policiji, majstori su ispričali da sam ja njih napao, eto kako ide. Mislim  da je skroz bolje da zbog oštećenih ne pričam o toj večeri. Opravdanja nema, ali ima uzroka. Pre nove godine koristio sam testosteron, on mi je davao da uzmem. Uvek neki grčevi bolovi, čovek hoće da se dovede u formu, nisam znao kako to reaguje. Posle nove godine sam otišao u nemčku, radio sam građevinske poslove, da zaradim da ima svoj dinar. Ja sam otišao za nemačku 21 januara, a vratio se krajem aprila, 15 dana  neposredno pre toga. Jednostavno video sam da se dosta promenilo, da se tu nisam osećao zadovljnim. Osećao sam da me mrze - priča Uroš Blažić uz osmeh.

- Koristio sam 2.5 miligrama testosterona. Što sam više čitao video sam da je opasnije. Ja sam mislio da sam iznad toga. To je testosteron koji deluje ili odmah, ili posle tri meseca - kaže Uroš Blažić.

I dalje gleda u beleške i okreće strane, čita, a oda kaže, "ne znam"...

- Svaku kaznu koju donesete, kriv sam, ne želi da ispadne u javnosti. Imao poruke od Viktora Đorđevića poruke kako će da me isprebijaju, da mi sve pokupe.  Dobijao sam pretnje. Kao da je to bila inicijalna kapisla. Nisam znao šta mi se dešava. Ja sam svesno što sam iskopao, poređao po stolu. Ako se desi neko zlo, ali tako je ispalo još gore. Da samo objasnim šta je bilo na WhatsApp prepisci. Pitao sam šta sam ja kome krv, i šta sam dužan. Pitao sam šta sam uradio da bi morao da idem da me neko prebija.

Sudija ga pita da li ga je neko nekada napao.

- Imao sam negativan događaj sa Milanom Panićem. On me je presreo na putu, tada su krenuli da izvću iz auta, i da preturaju.

- Mislim da sam bio jasan ne želim da odgovaram na druga pitanja.

U kom periodu pre kritične večeri je koristio testesteron, pitao je advokat.

- Od kraja aprila do kobnog dana. Bila je to doza od 2.5 ml. Kupovao sam od drugara u Beogradu, od Viktora Đorđevića. Držao sam ih u kuhinji. Znao je Nikola Vesić, Jovan Mijačić. Nisam to pominjao jer nije bilo mogućnosti da moja odbrana bude opširna. Mislio sam da to ništa neće promeniti.

Advokat gaje upitao o porukama na WhatsAppu pre kritičnog događaja.

-Osecao sam se poniženo, uvređeno u tom četu bilo je mnogo ljudi. Bio sam sav oblijen znojem, drhtavica, nikada se do tada nisam tako osećao. Mislim da me je tada neko video pozvao bi Hitnu pomoć. Još je zbog toga pala roletna na oči - rekao je Blažić.

Kako se oseća nakon svega, postavio je pitanje branjenik Uroša Blažića.

- Osećam se zgroženo. To sam svaki put naglasio. Stvatrno mi je toliko žao, i kada sam čitao optužnicu, i za jednu ranu, a ne tek da su život izgubili moji vršnjaci. Vreme ne može da se vrati - rekao je Blažić.

Ivan Konatar upitao je zaštio Uroš ne želi da odgovara na pitanja Tužilaštva.

- Razlog je zato što se postavljaju pitanja, da se stvori utisak da je moj otac kriv. Ovde sam ipsričao živu istinu - zaključio je Blažić.

Za reč se javio advokat oštećenih iz Malog Orašja i zamolio sud da mu postave pitanje, da li je 2021. godine oružje našao na tavanu kako je opisao u iskazu, ili je istina da je oružje on kupio.

- Pitanje je na mestu. Većina stvari što sam rekao 6.5. nije tačno. To tada u tužilaštvu nisma bio sposoban da uradim rekonstrukciju, što sam danas uradio. Tada mi je u glavi bilo najjednostavnije da kažem da sam ga našao na tavanu. Ovo što sam danas rekao to je sušta istina u delu koje se odnosi na oružje. Ispričao sam od prvog pištolja do arsenala, nisam znao da je to zlo, od koga će nastradati mladi nastradati. Mislim da nemam šta da kažem, mislim da sam sve ispričao. Ne želim više da pričam stvarno sam se potrudio. Neću da pričam da se nešto izvuče iz konteksta- rekao je Uroš Blažić.

Nakon toga sud je odredio pauzu.

Mihajlo ŽIlović

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading