" NISAM ZNAO DA VOJSKA VODI POSTUPAK PROTIV MENE ZBOG NESTANKA 11 BOMBI " Radiša Blažić detaljno izneo šokantnu odbranu
Foto: Alo/Alo

 

Suđenje, je nastavljeno u 12.45 sati. Sudija proziva oca Uroša Blažića, Radišu da se izjasni o krivici. Za reč javio se advokat Stefan Stefanović, koji je zamolio sudiju da kaže Urošu Blažiću da se ne smeje, i da ne komunicira sa policajcima.

- Ja to nisam videla, a i ako nisam molim vas Uroše da to ne radite - rekla je sudija.

Advokat Nebojša Perović punomoćnik oštećenih isiče da stavlja primedbu na odbranu.

Društvene mreže

 

 

Oštećeni su ostali uskraćeni za ono onsnovno zašto. Stavljamo primedbu, da je bol oštećenih još uvećana ovakvom odbranom gde je okrivljeni probao da nas uvede da su svi bili krivi, a da su njega iritirali, da je samo o tome hteo da priča. O onome zbog čega smo ovde nije govorio. Nisu nam razjašnjene bilo koje okolnosti, i stavljam primedbu na odbranu okrivljenog. Hoću da iskoristim primedbu na vašu odluku, i ako se Tužilaštvo složilo, da sve izaziva bol kod porodica. Ja moram da kažem zbog zapisnika, ne možete da ostaviti sudnicu, da on 

uroš blažić

Alo

 

 

Advokat Stefan Stefanović kaže da ima primedbu zašto ne mogu da postave pitanja, a da ih Uroš odbije.

- Sam Uroš Blažić rekao je da ne želi da odgovara na pitanja da ne bi uticao na odbranu Radiše Blažića. Smatram da nam je potrebno dozvoliti da postavimo pitanja, na koja on ne mora da odgovara. Uskraćeno je osnovno ljudsko pravo, a to je istina. Jako je bitno da se rasvetli istina o toj večeri - rekao je Stefan Stefanović.

Uroš Blažić suđenje

Vladimir Marković

 

 

Za govornicu izlazi Radiša Blažić, koji je dva puta je dao iskaz u Tužilaštvu, gde nije priznao izvršenje krivičnog dela.
- Hvala Vam, sudija, pre svega na mogućnosti da kažem šta mislim. Bol i žal koji osećam o tog strašnog zločina, kada je sila prirode učinila da moj sin počini taj zločin. Ja da sam znao da će moj sin počiniti zločin dao bih svoju glavu. Svog sina moja supruga i ja dok sam 90 godina branio narod, nisam žalio svoj život da dam. Ja ne mogu da pravdam sina, da mu je rađeno nešto, ali želim da kažem da nisam lud. Vi imate pravo da me ubijete u četiri zida. Malo dete je mala radost, veliko dete je velika žalost. Njihovu patnju će osećati više moje srce, od bilo koga ko ovde sedi. U ćeliji uz post i molitvu ja se molim za vaskrsenje. Moj sin je vaspitavan od moje supruge i porodice da bude pošten, da uči školu, da bude domaćin. Svi znaju ko sam ja, dokle sam stigao. Akademiju sam zavšavao sa svim desetkama. Poništavao sam devetke. Pitate me gde mi je adresa, ne znam. Ništa ne može da opravda delo mog sina. Ja sam prvi put pogledao televizor 2. avgusta. Da bi mi se ovde nametalo da je pucao u podrumu kuće, u prostoriji koja je 3.5 sa 2.5 mestra. Ja sam bio posvećen poslu, a posle sam odlazio na očevo imanje. Od ranog proleća do kasne jeseni kod mene je radilo 15 ljudi. Ja sinu nikad nisam govorio oružje. Znam da je to zlo. Doveden sam u situaciju da se postavlja situacija da sam ja dozvolio da nekome nanese povrede. Ja nisam išao u lov, da ne gađam nedužnu životinju. Ja noću sanjam momka sa kojima sam bio na veselju koga je ubio mog sin. Žaliću ga ceo život. Mnogo je neistine ispričano. Ja nisam lopov, ja sam štedeo od svoje plate. Nekada sam imao platu 600 maraka, nisam dinara trošio. Sin mi se nikada nije poverio da je nekome dužan. Uhapšen je u majici, koju je kupila moja majka, za 200 dinara. Otac mu oficir, dobio od supa vatreno oružje, položio prijemni za Vojnu akademiju, i sad je kriv otac da li mu je sin sposoban i da li da ga veže lancima. Nameće se pitanje šta će meni oružje, a sad ovde slušam o oružju. Ja znam ove roditelje. Ja da mogu ja bi glavu dao. Vi me sudite na javno streljanje. Za mene ne postoji ništa drugo. Nemojte da sumnjate da je od tog oružja nešto moje. Mene su zvali domaćin, a sada... Da li me razumete šta hoće moje srce da Vam kaže. Ja da imam sve to ne bi vozio automobil koji je 1987 godiste. Od malena svi radimo. I taj nesrećnik koji je presudio svojim životom, koji je presudio, mene je trebao da ubijje  - kaže otac plačući

- Nije kriva moja supruga. Kriva je viša sila.. Ja sam sve to prošao, bio zarobljavljan, torture preživeo, i sad preživljavam. Žao mi je što sam u srpskom zatvoru, da mi nameću neistine. Od koga da krijem istinu. Sada da se vratimo na podelu. Živeo sam skromno. Oženio sam starijeg sina, ja sam štedeo godinama da mu napravim svadbu 3 dana, kada je došlo 1000 ljudi. Pet dana nakon zločina, u sobi sam bio primoran da priznam da je pucano iz automatske puške. Bio je tu Milanče Radosavljević. Evo slike, evo albumi. Ja sada prvi put čujem da su ga presretali. Svako će da uperi prstom u mene, jer sam ja oficir. Ostao sam dosledan - rekao je Radiša Blažić.

Za reč se javio Tužilac i zatražio da ne ide u širinu, i da priča o samom događaju.

- Ja nemam nikakve veze sa tim. Ja ne pristajem na ucene.  Nikakve veze nemam sa tim oružjem. Ostajem pri tome da nikakve veze s tim nemam. Pa normalno, zapisnik da je pucano je pod prisilom, sa uperenom cevi - rekao je Radiša Blažić.

 - Niti sam video, niti sam doneo. Mi nismo vukodlaci, mi smo ugledna porodica. Zamislite da ispred komore stoji pištolj. Uroš je želeo da se osamostali. Nikakve svađe nije bilo.  2021. godine smo odradili stolariju. Imao je slobodu da se keće. Ponašao se kao normalan čovek, ja nisam primetio kod njega neko ludo ponašanje.

Radiša pristaje da odgovara na pitanja branioca, nakon datog iskaza.

Da li je optuženi držao pištolj tokarev?

- Nisam ga video nikada, a vi me pitate da li sam držao u ruci

Opišite nam šta se dešavalo četvrtog maja, pitao je advokat?

- Uroš i moj unuk otišli smo da kupimo svinju za slavu. Dovezli smo u porodični dom. Tu su oni uredili te brave. Uroš je posle ručka otišao u Šepšin da odmara. u 12 sati sam pozvan na telefon, kada su mi rekli tvoj Uroš je ubio trojicu. Time je ubijen i moj život i moje porodice. Nisam primetio da bi nešto moglo da se desi, bilo kakav ekces, ili zlodela pokolja, strahote.

Gde ste se nalazili?

- Uroš je bio tu do popodne. Ja sam bio tu do posle podne. Ja sam uhapšen 10.

Kada su vam oduzimali oružje?

- Pre ovoga je oduzeta puška koja su mu stvarala dva majstora. Bio sam na poslu, mene su pozvali na poslu. Ja sam tada otišao do policije, kažu mi da je zadobio povrede. Tada mi je rečeno da svo oružje da predaš. Pod uticajem aklohola tukli su ga imao je povredu bubne opne. Tada je oslobođen sve odgovornosti. Oduzeta mi je malokalibarska puška.

Radiša Blažić pristao je da odgovara na pitanja tužioca.

Tužilac Ivan Konatar pitao ga je da objasnio odnos između oca i sin, a Radiša Blažić je naveo da je imao blizak odnos sa njim i da su znali da se šale na neki svoj način. Tužilac je upitao da li je znao za krivične prijave koje su da podnesene protiv njegovog sina.

Radiša Blažić:

- Nikad me nije uslovio drugim imenom osim tata. Bio sam blizak sa njim, da se šalim sa njim. Nije mi se poveravao o ozbiljnim problemima. Ja sam ga pitao da li nekome nešto duguje, da li ima takve probleme. On mi je pomagao oko imanja. Kad dodje vreme on me pita tata mogu kod drugara u Beograd. Znam da su protiv njega podneta prijava kada je zaustavljen motorom, i da je imao problem sa majstorom. Savetovao sam ga da do tih problema ne sme da dolazi. Nikada nism otisao da stanem u njegovu zaštitu. Nije tačno da 2019. nisam hteo da sarađujem sa Centrom za socijalni rad. O oružju nismo pričali. Ispred tog deteta nisam metak opalio. Lovačke puške sam davno nabavio. Na nagovor drugara sam ih nabavio. Nemam vremena za to, ne privlači me to. On je znao da ja imam lovačke puške u kući. Nisam ga učio kako se rasklapaju. Sve je bilo pod katancem. Nisam znao o njegovoj ljubavi prema oružju. Time sam zaprepašćen.

- Skrenio sam mu pažnju da pripazi na revolver.  Nije mi se žalio da se osećao nebezbedno, izgleda da je sam hteo na tome da izađe na kraj. Nikada nisam imao sukob u selu, nikada. U vojsci sam bio zadužen i za automatsku pušku i CZ. Meni municija nije bila dostupna, i ako sam mu bio nadređeni zastavniku nisam mogao da mu kažem da mi nešto donese - objašnjava Radiša Blažić

Tužilac: Da li ste imali pištolj, a vaša supruga je rekla da imate neki pištolj?

Radiša Blažić:

- Imao sam pištolj magnum, koji sam razdužio. Nisam imao niakakv pištolj. Nikada nisam imao ručne bombe, niti je vođen krivični postupak protiv mene - objašnjava Radiša.

Na to je Tužilac rekao da je u spisima predmeta dokaz da je vojni tužilac protiv Radiše vodio krivični postupak zbog nestnka 11 bobmi u kasarni u Rumi.

Tužilac: Opišite nam kako se ulazi u podrum kuće u Šepšinu?

- Sa unutrašnje strane. Tada nisam video ni džak ni municiju. Bio sam zaprepašćen da tu može da se gađa. To mi je nelogično i nemoguće. Kod Uroša je bio revolver.

Tužilac je Radišu pitao da li je posedovao Karabin.

Radiša Blažić:

- Hteo sam da je predam. Policajac nije hteo da je uzme. Ima zapisnik o tome. Tu pušku sam držao u staroj kući u ormaru u Ćuprijskoj ulici - kaže Radiša Blažić.

 Tužilac: Da li ste vi preneli pušku u kuću u kojoj je živeo Uroš.
Radiša:

 - Nisam ništa preneo u Uroševu kuću, ni municiju ni pušku. Ništa ne znam o tome - objašnjava Blažić.
Tužilac:  Za šta se koriste optički nišani?
Radiša:

- Ne znam. Optičke nišane možete da kupite na svakom vašaru.

Tužilac: Za šta se koristila garaža?

Radiša:

- Koristio sam je svakodnevno tu mi je stajao alat. Nju smo koristili i za preradu voća. Ne znam odakle minicija u garaži.

Tužilac: Kalibar 20 za šta se koristi?

Radiša:

- To je protiv avionski.

Tužilac: Da li vam je poznato kako se prepravlja startna municija?

Radiša:

- Ne.

Advokat Siniša Mašović pitao je Radišu da li je dužio revolver.

Radiša:

- To je zastava pištolj.

Advokat Mašović:

Da li ste imali dodira na gađanju sa CZ99

Radiša:

- Imao sam. Koristio sam ga na gađanju, a metke zovu duga devetka.

Advokat Mašović:

Koja je službena oznaka pištolja Tetejac?

Radiša:

- Tetejac je 7.62 znam da je velike brzine.

Advokat Mašović:

Da li pištolj TT33 pištolj koji koristio vaš sin, da li ste bili u dodiru sa okvirom za taj pištolj?

Radiša:

- Ne.

Advokat Mašović:

Na pištolja koji je obeležen kao dokaz 8 model ovkira 220 prilikom veštačenja, na tom je prilikom DNK veštačenja pronađen vaš trag?

Radiša:

- Uroš i ja smo korištili zajednički auto. Ja sam se snalazio javnim prevozom. Ja sam taj mercedes 124 koristio za prevoz hrane, radnika, namirnica. Tu je bilo mojih stvari. Rekao sam Vam čim dođem sa posla, presvučem se i idem da radim imanje.

Advokat Mašović:

Kada se puni pištolj da li mora da se uzme okvir.

Radiša:

- Tačno je da se drži okvir kada se puni pištolj, a drugom rukom držite pištolj,

Advokat Mašović:

Da li ste u Mercedesu videli nekada okvir pištolja?

- Nisam nikada.

Advokat Stefan Stefanovic

Ko vam je javio za masakr?

Radiša:

Jedna žena iz Gornje Dubone mi je rekla za masakr. Preziva se Kojić, ćerka joj se zove Bojana, sin Bojan.

Advokat Stefan Stefanovic

Posle koliko ste se pojavili na licu mesta posle masakra?

Radiša:

- 5 minuta

Advokat Stefan Stefanovic

Da li je Uroš imao komflikt sa komšijom?

Radiša:

- Čovek je sa glavnog puta stavio moju parcelu stavio da ja ne mogu da uđem, iz druge parcele. To je kao kada bi neko Vama zabranio da izađete na put?

Advokat Stefan Stefanovic

Da li mu je za to suđenje za napad na sl lice?

Radiša:

- Ja koliko znam, nije mu suđeno?

Advokat Stefan Stefanovic

Da li je Urošu suđeno prekršajno?

Radiša:

- Prekršajno samo sa majstorima. Za policajca nije, samo mu je kupljen novi telefon. On je krajem 2022. godine dobio oslobađajuću presudu za sve ovo.

Advokat Stefan Stefanovic

Da li ste nekada urgirali za Uroša:

Radiša:

- Ne.

Advokat Stefan Stefanovic

Kada ste sinu pravili svadbu,  da li ste Urošu davali neku pušku da puca?

Radiša:

- Ne.

 

Advokat Stefan Stefanovic

Da li je vojni kamion dolazio kod vas kući nakon masakra?

Radiša:

- Nisam ih video. Ne znam da li su bili.

Advokat Radiša Perović

Koja je udaljenost od Donje Dubone do Uroševe kuće.

Radiša:

- Negde oko 6.300 metara

Advokat Radiša Perović

Kada se Uroš preselio u Šepšin?

- 2020 godine

Advokat Radiša Perović

Od čega se izdržavao

Radiša:

- Radio je na imanju. Nije imao registrovano gazdinstvo.

Advokat Radiša Perović

Koliko je Uroš mesečno zarađivao?

Radiša:

- Radio je u Beogradu za dostavu hrane. Nisam nikada dozvolio da nema za osnovne potrebe.

Advokat Radiša Perović

Pored toga što je radio u Glovo, šta je bio motiv da vi dozvolite da dete sa 18 godina živi u nedovršenoj kući?

Radiša:

- Razlog je što je sam izrazio želju. Počeo je da se zabavlja sa devojkom iz Smedereva. Hteo je da formira porodicu. On nije bio podeljen, on je dolazio kod nas po mašine, hranu.

Advokat Radiša Perović

Kako smatrate da možete da vaspitavate dete, a da živi 6 kilometara od vas?

Radiša:

- Supruga je gledala, ne drogira se. Što se tiče droge, totali sam amater. Nisam nikada pregledao kuću, to nije moj posao.

Advokat Radiša Perović

Da li je 4 maja u vašoj porodičnoj kući bio sukob Vas i vašeg sina Uroša?

Radiša:

- Ne, nikad.

Advokat Stefan Stefanović

Šta porodica poseduje od imovine?

Radiša:

- Moj otac poseduje, imam hladnjaču. Od radnih mašina ja nemam ništa.

Advokat Stefan Stefanović

Da li imate stan u Beogradu?

Radiša:

- Nemam, bio sam podstanar

Posle Radišinog iskaza Sud je doneo rešenje da se glavni pretres prekida. Nastavak sutra za 10 sati.

 

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading