KOSTA NAUČIO TEKST, U BOLNICI ČITAO PRAVNU LITERATURU, SPREMAO SVOJ ALIBI MESECIMA? Ovo se krije iza iskaza dečaka koji je počinio masakr
Foto: Printscreen/Foto: Alo.rs

Dečak Kosta K. (15), koji je 3. maja prošle godine u OŠ „Vladislav Ribnikar“ počinio masakr, u utorak je stao pred govornicu Specijalnog suda i svedočio u slučaju koji se vodi protiv njegove majke i oca. Dečak nijednog trenutka nije ni pogledao svoje roditelje, iako se nalazio na svega nekoliko metara od njih, niti je pokazao kao dete imalo emocija - čak je svojim, najverovatnije unapred smišljenim iskazom, svu krivicu svalio na majku i oca!

Ispred Koste K. u sudnici sedelo je sudsko veće, dok su iza njega bili njegovi okrivljeni roditelji Miljana i Vladimir Kecmanović. Oni su sedeli na optuženičkoj klupi iza neprobojnog stakla. Dok je pričao, dečak ubica nije nijednom pogledao u pravcu roditelja, a kada je pričao o njima bio je hladan i rezervisan, bez ikakvih emocija. Iskaz je davao gotovo četiri sata. Iza roditelja dečaka ubice, odvojene staklom, sedele su porodice ubijene dece. Oni su suđenje pratili iz posebne prostorije.

Kako je za Alo! ispričala psiholog Snežana Repac, njegovo svedočenje deluje naučeno jer, kako kaže, on je shvatio da krivicu može da svali na roditelje, ali da mu to ipak neće proći.

- Kažu da je on hladnokrvno smišljao zločin, ali i naučio i proračunao šta će da kaže na suđenju roditeljima. Ako se setimo da je tog dana čak gazio i preko te dece, znači da to njega nije doticalo, da je on skroz psihološki otcepljen. Tako i svedoči - kaže za Alo! Snežana Repac i dodaje:

- To je verovatno neka trauma koju on vuče, koja ga je otcepila njegov emotivni deo, a da on sa time nije želeo da se suoči. Zato tako priča i ponaša se. Na taj način se on posle obraća svojim roditeljima, ni ne gleda ih. Ničije emocije, ničiji bol ga ne dotiču, te sad može da govori da je bio psihološki zaleđen usled nekih iskustava koje je doživeo. Mi ne znamo da li je pored porodice i škole postojao još neki faktor što se on tako ponaša. Možda je on zbog društvenih mreža postao takav. Iz profesionalnog iskustva možemo se prisetiti da su deca osećajna i da znaju za krivicu. A onda kada hoće od sebe da naprave žrtvu, prenose je na svoje roditelje. Oni tek kasnije u nekim adolescentskim godinama razviju ispravan osećaj. Onda shvate šta je manipulacija, pa se time služe. On je u tom periodu kada se manipuliše! On krivicu prebacuje na roditelje i navodi neke opšte stvari koje su socijalno prihvatljive. Možda je pročitao u bolnici iz neke literature, pa je probao da nađe lični alibi - objašnjava naša sagovornica.

Kako kaže psiholog, ono što smo u utorak mogli da čujemo da se dešavalo u sudu mnogo govori o ličnosti dečaka. On je smatrao da će takvim svedočenjem izazvati razne reakcije.

- S druge strane, on je mnogo toga rekao o sebi. Misleći da će time da svali krivicu na roditelje, on je pokušao da navede na razna mišljenja i osećanja. Kada dete tako postupa, ono to radi namerno. On je instruisan činjenicom da se zna da nije imao 14 godine i da ne može da bude krivično odgovoran. Mi ne znamo da je on razgovarao sa svojim roditeljima ranije, ali ne znamo ništa podrobnije o tom odnosu. On se svime manipulativno rukovodi. On je više sebi naštetio, jer je dodatno povredio svoje roditelje, a i poslao poruku društvu da ne oseća krivicu ni kajanje. Sve što je juče rekao je manipulativno - pojašnjava psiholog Repac.

Snežana Repac kaže da je dečakovo ponašanje u sudnici jako čudno.

- Njegovo ponašanje je bezosećajno i beskrupulozno, čudno. On nije toliko mali da smatra da su roditelji krivi baš za sve. Deluje mi da je taj deo njegovog svedočenja naučen. On se sa tim saživeo, nije ni makac promenio svoje razmišljanje. Ako je imao literaturu (psihološku), on je mogao da pročita, pa da se nekako pripremi. On je tačno notirao odgovornost roditelja kroz zakonsku formu, a onda kroz konkretan primer navodi: „Mama je vikala na mene“. Znao da neće biti krivično odgovoran. Mislim da su njegovi roditelji bili popustljivi prema njemu. On nije ništa rekao o svojim unutrašnjem zbivanjima - zaključuje Repac.

Podsetimo, Miljana i Vladimir Kecmanović su na prethodnim suđenjima iznosili odbranu i negirali krivicu. Suđenje je zatvoreno za javnost zbog zaštite interesa maloletnih žrtava.

Otac dečaka optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Majka Miljana Kecmanović je optužena jer je njen DNK pronađen na jednoj čauri u učionici u kojoj je masakr počinjen. Dečak u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran. On je ispričao da je pucao na svoje drugare iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja. Dodao je da je ih je potom kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

Za govornicu stao obučen u crno

Kosta K. došao je na suđenje roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanović po optužbama da su mu oružje učinili lako dostupnim. U sudnicu je ušetao obučen u crnu jaknu, sa crnim kačketom na glavi i naočarima na očima.

- Na licu nije pokazivao nikakvu emociju, pričao je kao da je došao da raspravlja o klikerima - kaže izvor.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading