Povrće
Shutterstock
Povrće
Povrće, Foto: Shutterstock

Međutim, na najnovijoj top listi najzdravijeg povrće oni se ne nalaze među prvih 20!

Međutim, logično se postavlja pitanje, koje je povrće najzdravije? Odgovor na njega dala je Dženifer Di Noia sa niverziteta Vilijam Paterson (SAD). Ona je top listu napravila na osnovu 17 sastojaka koji su prema prema stručnjacima za ishranu UN i medisinskog instituta najvažniji za dobro zdravlje!

Ovo sastojci istovremeno najviše smanjuju rizik za dobijanje bolesti krvnih sudova i raznih vrsta kancera. To su: kalijum, vlakna, proteini, kalcijum, gvožđe, folna kiselina,, cink, vitamini A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K.

Dženifer je potom izračunala koliko hranljivih sastojaka ima svaka od ovih namirnica po jedinici kalorije i tako došla do top liste 20 najzdravijih.

Potočarka ubedljivo na prvom mestu

TOP 20 NAJHRANLJIVIJIH NAIRNICA: 1. potočarka, 2. kineski kupus, 3. blitva, 4. lišće cvekle, 5. spanać, 6. cikorija, 7. zelena salata, 8. peršun, 9. rimska salata, 10. divlji kupus, 11. list rotkvice, 12. poljska gorušica, 13. endvije (zimska salata), 14. vlašac, 15. lisnati kelj, 16. list maslačka, 17. crvena paprika, 18. rukola, 19. brokoli, 20. bundeva.