Manastir Bešenovo
Foto: Printscreen/www.instagram.com/sremskamitrovicazivi

Prema predanju, osnovao ga je kralj Dragutin Nemanjić krajem 13. veka, što ga čini jedinim manastirom na Fruškoj gori čiji se nastanak vezuje za lozu Nemanjića.

Posvećen Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, manastir je bio značajno versko središte, ali i mesto bogato duhovnim i kulturnim blagom.

Kralj Dragutin, koji je vladao Srbijom i Sremom, osnivač je ovog manastira, a njegovo postojanje potvrđuje zapis iz 1297. godine na krstu koji nosi naziv Bešenovo.

U periodu srednjeg veka, manastir je bio značajno središte duhovnosti, a zapisi iz 15. veka potvrđuju da je manastirska crkva oslikana još 1476. godine.

Manastir Bešenovo

www.wikipedia.com/javno vlasništvo

 

Tokom vekova, manastir Bešenovo je bio čuvar mnogih vrednih predmeta i relikvija, uključujući i mošti Svetih Kirika i Julite, koji su postradali zbog hrišćanske vere u 4. veku.

Ove relikvije bile su važan deo manastira sve do Drugog svetskog rata, kada su tajno premeštene, a kasnije nestale.

Manastir je preživeo razne nedaće, uključujući pljačku i rušenje tokom Drugog svetskog rata, kada je praktično sravnjen sa zemljom.

Obnova manastira započela je 2012. godine pod vođstvom arhimandrita Arsenija (Matića), i monaško bratstvo se ponovo vratilo u manastir 2014. godine, sedamdeset godina nakon njegovog rušenja.

Bešenovo, zadužbina kralja Dragutina, danas predstavlja simbol duhovne obnove i sećanje na bogatu istoriju Fruške gore i srpskog pravoslavlja.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading