manastir Sihastrija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U ovoj zemlji postoji 265 pravoslavnih manastira, gde vernici iz celog pravoslavnog sveta dolaze da se poklone čudotvornim ikonama i moštima svetaca.

Ipak, jedan manastir se posebno izdvaja svojom neobičnom praksom – manastir Sihastrija, gde su monasi spavali u kovčezima.

Starac Kleopa Ilie, poznat po svojoj mudrosti i duhovnosti, otkrio je ovu praksu javnosti u snimku za koji se pretpostavlja da je nastao 90-ih godina.

Kada je prvi put došao u manastir Sihastrija, zatekao je monahe kako spavaju u kovčezima umesto u krevetima.

Razlog za ovo neobično ponašanje bio je podsećanje na smrtnost i prolaznost života. Monasi su želeli da se svakodnevno podsećaju na kraj svog ovozemaljskog puta i tako produbljuju svoju duhovnost.

Starac Kleopa je opisao kako su monasi tada živeli u teškim uslovima, često spavajući na podu ili na starim strunjačama.

monah manastira Sihastrija

www.youtube.com/ Orthodox Teaching of the Elders

 

Manastir Sihastrija osnovao je Danil Sihastrul 1514. godine, i od tada je ovaj manastir postao simbol duhovne pobožnosti. Monasi koji su živeli u manastiru nisu jeli meso već 450 godina, a mnogi od njih znali su ceo Psaltir napamet.

Manastir Neamt, iz kojeg su potekli mnogi monasi, bio je najveći i najpoznatiji u Rumuniji.

Prepodobni Pajsije Veličkovski, jedan od najvažnijih duhovnih vođa tog vremena, predvodio je manastir u kojem je živelo preko 1.200 monaha, od kojih je 480 bilo rukopoloženo kao đakoni ili sveštenici.

Manastir Neamt bio je i centar kulture, poznat po štampanju knjiga koje su se širile širom pravoslavnog sveta, uključujući Svetu Goru i Sinaj.

Ova priča o manastiru Sihastrija i njegovim monasima svedoči o dubokoj duhovnosti i posvećenosti monaškog života u Rumuniji, što i dalje privlači brojne vernike iz celog sveta.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Tradicionalno okupljanje naroda na praznik Sv. Zosima i Jakova čudotvoraca Tumanskih 🗓️ SREDA 21.avgust 2024.godine #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #tumane ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading