Krst
Foto: Printscreen/Youtube

Ovo je poseban dan u crkvenom kalendaru koji označava početak novog liturgijskog ciklusa i donosi različite duhovne i praktične običaje.

Ova nova godina nije samo liturgijska, već ima i duboko duhovno značenje, povezano sa događajima iz života Isusa Hrista i prvim hrišćanskim zajednicama.

Prema hrišćanskom verovanju, Isus Hristos je ušao u sinagogu u Nazaretu, gde je pročitao reči proroka Isaije, obznanjujući godinu milosti Gospodnje.

U istoriji hrišćanstva, početak godine se promenio više puta. Nekada je počinjala u martu, dok su neki prvi i šesti Vaseljenski sabori smatrali da je početak godine u septembru.

Ova praksa je bila u skladu sa biblijskim shvatanjem i judejskim praznikom Roš Hašana.

 U mnogim delovima sveta, posebno u tradicionalnim pravoslavnim zajednicama, ovaj dan ima posebne običaje. Na primer, u nekim krajevima se od današnjeg dana počinje sa setvom, a seme se često nosi u crkvu da se osvešta.

Sveti Simeon Stolpnik

Printscreen

 

Takođe, u ovom periodu se mogu obeležavati krsne slave i drugi važni praznici. Pojedini rodovi danas slave Krsnu slavu i praznujuspomen na Prepodobnog Simeona Stolpnika.

 Septembar je značajan i zbog toga što je car Konstantin Veliki pobedio Maksencija, neprijatelja hrišćanske vere, što je dovelo do slobode veroispovesti u celom Rimskom carstvu.

 U crkvenom kalendaru postoje različiti ciklusi i indikti, uključujući 532-godišnji ciklus, koji se bazira na astronomskim i matematičkim proračunima vezanim za sunčev i mesečev ciklus, piše ona.rs

Ova tradicija i običaji pomažu očuvanju kulturnog i duhovnog nasleđa, dok se ujedno povezuju sa važnim istorijskim i religijskim događajima.

BONUS VIDEO 

@alo_portal NLP trener i coach Aleksandra Crnčević u svom mentorskom programu za šampione, koji startuje 16. septembra, obučava sportiste kako da ostvare najbolje rezultate Više informacija na sajtu aleksandracrncevic.com #alo #alodnevnenovine #aleksandracrncevic #fypシ゚ #fypシ゚viral #viral #viraltiktok #fy #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading