UDVOJE JE VESELIJE Još jedan ljubimac u kući može biti izvor velike radosti, ali i nervoze
Foto: Shutterstock

Prvi nivo podrazumeva situaciju u kojoj će postojeći ljubimac vrlo verovatno biti neprijateljski nastrojen prema novoj životinji. Tokom druge faze, postojeći kućni ljubimac će biti tolerantan, a zatim, nadamo se, dolazi do treće faze - vezivanja. Neki ljubimci proći će kroz sve faze za sat vremena, dok drugi nikad ne prođu kroz ceo proces. Stoga je veoma važno da proces upoznavanja realizujete postepeno.

UDVOJE JE VESELIJE Još jedan ljubimac u kući može biti izvor velike radosti, ali i nervoze

Foto: Shutterstock

 

Prvi susret

Svaki početak je težak, ali i važan. Životinje moraju postepeno da se upoznaju. Prvi susret mora da je pod punom kontrolom. Počnite tako što će pas biti na povocu, a životinje na različitim krajevima prostorije. Prvi susret dva psa je najbolje da bude u prostoru napolju a važno je da imaju podjednaku pažnju. Kada ih uvedete u zatvoreni prostor, vodite računa da igračke, hrana i grickalice ne budu na podu i dostupne psima jer to lako može biti prva čarka, naročito ukoliko je pas starosedelac posesivan. Ako je mačka novi ljubimac, pustite je malo da pokaže svoju narav i da istražuje.

Izbegnite svađe oko hrane

Kućnim ljubimcima treba razdvojiti činije s hranom iz nekoliko razloga. Prvo i najvažnije, životinje različitih uzrasta i vrsta često imaju različite potrebe u ishrani. Ako vaš pas jede hranu za mačke, ili obrnuto, može doći do zdravstvenih problema. Da biste bili sigurni da svaki ljubimac jede njemu namenjenu hranu, životinje neka jedu u isto vreme u odvojenim prostorijama.

UDVOJE JE VESELIJE Još jedan ljubimac u kući može biti izvor velike radosti, ali i nervoze

Foto: Shutterstock

 

Kada su dva psa idealna kombinacija

Dva psa u kući mogu da budu idealna kombinacija, ali samo pod uslovom da je prvi pas dobro socijalizovan, odgojen i poslušan. Takođe, najbolje je da starosna razlika ne bude prevelika. Ako imate psa tvrdoglavog zbog rase, nije najbolja ideja da uzmete još jednog psa iste rase - već možda druge rase, slične veličine i karaktera. Ukoliko se opredelite za mešanca ili usvojite psa s ulice, učinićete dvostruko dobro delo jer ćete svom psu pridružiti kompanjona za igru, a spasićete jedan život s ulice.

Pas i mačka pod istim krovom

Mačke i psi mogu biti najbolji prijatelji i najveći neprijatelji. Pas i mačka će se dobro slagati ako su imali pozitivna iskustva s drugom vrstom u periodu socijalizacije. Za pse period socijalizacije traje otprilike do 16. nedelje starosti, a za mačke do starosti od oko 12. nedelja. Dakle, ako psi i mačke odrastu zajedno, verovatno mogu biti i najbolji prijatelji. Ako se pak ne vole, jedno rešenje može biti da naučite psa da reaguje na komandu: „Lezi!“ Kada pas počne da juri mačku, recite mu da legne da ne bi nastavio poteru. Mačka uvek treba da ima siguran prostor u koji može otići.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading