TAJNA BOJA MAČJEG KRZNA Sve mačke su zapravo crne ili narandžaste
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da li ste ikada primetili da su sve mačke ustvari crne ili narandžaste? Iako na prvi pogled može delovati da su mačke raznobojne, zapravo postoji genetska osnova koja objašnjava ovu zanimljivu pojavu.

Genetski gledano, boja krzna kod mačaka je određena dva gena: O gen i gen za pigmentaciju, poznat kao alel. Svaka mačka ima genetski kod koji određuje koja će boja biti dominantna na njenom krznu.

Većina mačaka nosi dva osnovna alela za boju krzna: crni alel (koji proizvodi crni pigment) i narandžasti alel (koji proizvodi narandžasti pigment). Ovi aleli nalaze se na X hromozomu, pa su mačke ženke obično tigraste ili trobojne, jer imaju dva X hromozoma, dok muške mačke imaju samo jedan X hromozom, što im daje veću verovatnoću da budu crne ili narandžaste.

Kada je mačka ženka, kombinacija alela na oba X hromozoma određuje boju njenog krzna. Na primer, ako ima jedan crni alel i jedan narandžasti alel, može imati tigrasto krzno ili trobojno krzno. Međutim, kod muških mačaka, boja krzna određena je samo jednim X hromozomom i mogu biti ili crne ili narandžaste, jer nemaju rezervni X hromozom koji bi mogao da prenese drugu boju.

Postoje i drugi geni koji mogu uticati na boju mačjeg krzna, kao što su geni za belu boju ili za prugaste šare. Ali osnovni princip ostaje isti: sve mačke su zapravo crne ili narandžaste, samo je način na koji su kombinovani geni koji određuju njihovu boju krzna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading