ZAŠTO TREBA SVAKI DAN POJESTI KOMADIĆ SLANINE Dobra za mozak ako se jede u ovoj količini
Britanska istraživanja raka pokazuju da čak i svakodnevno konzumiranje slanine i šunke povećava rizik od raka za skromnih 6,6 procenata.
Drugim rečima, na svakih 100 ljudi koji prestanu da jedu slaninu, za samo jednog bi se moglo reći da je izbegao rak. Poređenja radi, na 100 ljudi koji prestanu da puše za 10 do 15 bi se moglo reći da su izbegli najtežu bolest. Preporuke su, stoga, da dva tanka režnja nekog suhomesnatog proizvoda dnevno ne nose, praktično, nikakav rizik.
Oko toga da li je slanina nezdrava ili naprotiv, veoma korisna za naš organizam, „koplja lome“ i stručnjaci za ishranu, lekari, ali i konzumenti. Neosporno je, međutim, da se neki sastojci koji su važni za procese u našem organizmu, nalaze samo u mesu.
Iako to možda nikada ne biste pomislili, naučnici upozoravaju da između dve naizgled nepovezane stvari zapravo postoji snažna veza.
Naime, dugotrajna izloženost saobraćajnoj buci je povezana sa povišenim rizikom od nastanka srčanih oboljenja, a novije istraživanje je pružilo dodatne detalje o ovoj neobičnoj vezi.
Proučavali skoro 500 odraslih ljudi
Na sajtu platforme “Health” uglednog Univerziteta “Harvard”, piše da su istraživači proučavali skoro 500 odraslih ljudi tokom pet godina. Za to vreme su prikupljali podatke o saobraćaju i buci aviona u blizini adresa svih učesnika istraživanja.
Nakon uzimanja u obzir i drugih faktora koji doprinose riziku za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, poput zagađenja vazduha, otkriveno je da svako povećanje prosečnog 24-satnog nivoa buke iznad 5 decibela povećava rizik za srčani ili moždani udar i slične problema vezanih za srce za čak 34 posto.
Koristeći specijalizovanu tehniku snimanja mozga, naučnici su pokazali da je viši nivo izloženosti buci povezan sa većom aktivnošću u amigdali, oblasti mozga koja je uključena u procesuiranje stresa, anksioznosti i straha.
Prekomerna buka je povezana i sa većim zapaljenjem u arterijama, što je poznati okidač za kardiovaskularne tegobe. Ova saznanja su objavljena 2019. godine u medicinskom magazinu ”European Heart Journal”.
Sa druge strane za razliku od buke, naučnici tvrde da onaj ko jede slaninu ima manji rizik od oboljenja srca i mozga. Ključ za konzumiranje slanine kako bi imali zdravstvenih koristi je konzumiranje u razumnim količinama.
Evo nekoliko teorija zašto bi bilo dobro da često jedete slaninu.
Uopšte nema ugljenih hidrata, što je dobro jer zapravo oni debljaju, a ne masti. Pogrešno je mišljenje i da ugljeni hidrati daju energiju organizmu, a istina je zapravo da su masti za to takođe zaslužne.
Bogata je proteinima, koji je inače ključan sastojak za održavanje velike količine energije, a bitan je i za kosu, nokte i kožu.
Pruža osećaj sitosti. Slanina sadrži visok nivo zasićenih masti, pa ćete duže biti siti nego kada biste jeli ugljene hidrate.
Bogata je vitaminom B, zaslužnog za jačanje imuniteta. Sadrži 65 odsto dnevnog unosa tiamina, 47 odsto niacina (vitamin B3) i po 38 odsto vitamina B12 i cinka. Dakle, zaboravite razne mulitvitamine i posegnite za slaninom.
Slaninu su jeli i praljudi. U poslednje vreme na dobrom glasu je paleo dijeta, koja podrazumeva unošenje voća, povrća i mesa. Naši preci su sve to unosili, a ponajviše i slaninu.
Vrlo je jednostavna za pripremu. Ukoliko volite prženu, možete je čak i u mikrotalasnoj pećnici napraviti čips od slanine, piše Espreso.
Naučnici ističu da ovakve tvrdnje nisu baš dokazane ali istraživači sa Univerziteta u Cirihu kažu da se nedovoljno konzumiranje crvenog mesa može povezati sa preuranjenom smrću. Ipak i previše crvenog mesa nije baš dobro za vas.
Dakle, čini se da je tajna u umerenosti! Što smo u principu i znali!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)