PRAVA ISTINA O STARIJIM MAMAMA Evo šta se desi sa ženama koje rađaju posle četrdesete!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Studije pokazuju da žene koje dobiju decu posle 33. godine imaju veće šanse za dugovečnost od onih koje su rađale do 30. Međutim, istraživači ne savetuju ženama da odlažu trudnoću samo zbog povećanja šansi za dugovečnost.

Prirodna sposobnost začeća u starijoj dobi verovatno znači da ženski reproduktivni sistem stari sporije, što može odražavati sporiji proces starenja celog tela.

Veća je verovatnoća da ćete živeti do 95. godina ako se porodite posle 33.

Mnoge studije ističu prednosti roditeljstva u kasnijem periodu života.

Današnje starije mame su obrazovanije i imaju manje porodice u poređenju sa prethodnim generacijama, kada su starije majke imale niži nivo obrazovanja i veće porodice.

trudnica

Foto: Shutterstock

 

Deca starijih roditelja imaju jače predispozicije za bolji život u poređenju sa decom mlađih roditelja. Istraživanja takođe pokazuju da se starije majke često osećaju srećnije tokom i nakon porođaja.

Trudnoća kasnije u životu može pomoći u zaštiti od kognitivnog pada. Studija je pokazala da žene imaju bolju funkciju mozga ako su poslednju bebu rodile nakon 35. godine.

Istraživanje je obuhvatilo istoriju trudnoće 830 žena starosti od 41 do 92 godine, a nalazi snažno podržavaju vezu između rađanja deteta u starijoj dobi i održavanja kognitivnih sposobnosti kasnije u životu.

Osnivanje porodice kasnije u životu može izgledati izazovno, ali ima svoje prednosti. Sa solidnom karijerom i jasnijim ciljevima, ljudi su često bolje pripremljeni za uspone i padove roditeljstva.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading